Til hovedinnhold

Alipay og Vipps går for felles løsning

Nå kan det bli mye enklere å mobilbetale i Europa.

Niklas Plikk, Tek.no

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg nå sammen om å forenkle mobilbetaling med Qr-koder. Her hjemme er det Vipps som deltar, men også den kinesiske kjempen Alipay og fem andre europeiske betalingsløsninger er med.

Denne typen mobilbetaling skiller seg fra løsningene du kanskje kjenner best ved at du bruker mobilkameraet til å skanne et grafisk mønster for å betale.

Andre varianter, så som Apple Pay eller Google Pay, baserer seg på trådløs kommunikasjon og at du holder mobilen inntil betalingsterminalen. Dette er i praksis samme løsning som berøringsfri betaling med kredittkort baserer seg på.

Kommer til ti europeiske land

De seks sju betalingstjenestene skal fungere om hverandre i ti land innenfor Europa, mens kinesiske brukere av Alipay vil kunne bruke de samme betalingsstedene.

Den nye løsningen vil bli gjeldende i disse landene:

  • Norge
  • Sverige
  • Danmark
  • Finland
  • Island
  • Tyskland
  • Østerrike
  • Slovenia
  • Spania
  • Portugal

Hvis du har reist i Kina eller omkringliggende land kjenner du kanskje Qr-kodene som brukes til å betale med Alipay der. Det er samme typer Qr-koder som skal tas i bruk som felles plattform her.

190 000 steder å betale

Til sammen skal det være fem millioner brukere på de ulike plattformene, og 190 000 brukersteder der den nye løsningen kan aktiveres.

Ifølge pressemeldingen fra Vipps kodene rullet ut i Norden allerede, mens tilbydere i Spania, Østerrike og Portugal åpner opp senere i sommer.

I pressemeldingen nevnes også Alipays 50 ulike markeder verden rundt, men etter alt å dømme åpner ikke denne endringen for at du kan betale med Vipps på Alipays egne betalingssteder - bare omvendt.

Alipay er fra før tilgjengelig for kinesiske turister flere steder i Europa, og også i Norge.

Hvordan gjenkjenne stedene?

Akkurat hvordan du skal gjenkjenne de nye Qr-kodene på tur nevner pressemeldingen ingenting om. Vi har kontaktet Vipps' pressekontakt for å få et mer detaljert tidsperspektiv på utrullingen og hvordan vi kan gjenkjenne betalingsstedene som støttes. Om samarbeidet kan tillate betaling utenfor Europa, så som i Kina har vi også spurt om.

Foreløpig har vi ikke fått svar - men oppdaterer artikkelen så raskt vi vet mer.

I utgangspunktet bør det imidlertid være mulig å gjenkjenne løsningen ved å se etter navnene eller logoene til operatørene som deltar i samarbeidet. Logoer og hvor de er aktuelle ser du i utklippet fra pressemeldingen under:

Samarbeidet dukker opp samtidig med at stadig flere norske banker åpner samarbeid med internasjonale aktører på mobilbetaling som Google Pay og Apple Pay.

annonse