Nyhet

Apple saksøkes for "smurfebær"

iForeldre mener Apple utnytter barna.

Apple blir nå saksøkt for det som har blitt en ganske vanlig salgsteknikk – såkalte mikrotransaksjoner. Foreldre til barn som bruker Apple-produkter mener selskapet har gjort det alt for lett for barna å pådra seg enorme regninger.

Mikrotransaksjoner går ut på å selge små forbedringer eller spillvaluta for ekte penger, ofte i spill som i utgangspunktet er gratis eller billige.

Små enkeltkjøp blir store regninger

Fenomenet er kjent fra spill som Smurf's Village og Tiny Tower. I Smurf's Village kan barna kjøpe spillvalutaen "smurfebær" som brukes til å få fortgang i spillet. Hvert av kjøpene koster vanligvis ganske lite, men til sammen kan det bli store summer.

Les også: Barn kjøpte smurfebær for 24 000

En undersøkelse har vist at amerikanske utviklere i snitt tjener rett under 64 000 dollar på salg gjort fra innsiden av spillet den første måneden appen eller spillet ligger i App Store. Siden det er langt mellom utviklerne som tjener så mye penger på én enkelt tittel må man anta at fordelingen er nokså skjevt mellom apper flest og de få som tjener virkelig store penger.

– Kan sperres

Apple forsøkte å få søksmålet kastet ut av retten, og begrunnet det med at de nå har gjort det mulig å sperre såkalte "in app purchases". Dommeren gikk likevel med på å la saken gå videre.

Advokaten som står bak søksmålet Garen Meguerian mener at mange av spillene rett og slett er laget for å gjøre barn avhengige av betalte oppgraderinger. Han viser spesielt til spillene Smurf's Village og Tap Pet Hotel. En test av Smurf's Village omtaler det slik; "Du kommer rett og slett ingen steder bare med det som er gratis."

Dermed kan barn bli så opptatt av å kjøpe seg fremgang i spillet at foreldrene ikke merker hva som skjer før regningen kommer, ifølge advokaten.

Amerikanske forbrukermyndigheter har allerede advart utviklere, og bedt dem om å merke denne typen spill bedre.

Slik sikrer du deg mot kjemperegninger

Les også
Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill
Les også
Styr unna denne appen
Les også
Apple nekter å selge dette spillet
annonse