Tek.no

Nyhet

Huaweis usikre fremtid slår ut på salgstallene

Ned i Norge og Europa.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Niklas Plikk
23 Mai 2019 16:23

Huawei har hatt det tøft den siste uken, etter at de havnet på en amerikansk svarteliste over selskaper som amerikanske bedrifter ikke får utveksle produkter eller tjenester med.

Usikkerheten rundt fremtiden til selskapet har allerede begynt å ramme salgstallene.

Huawei-salget har gått ned hos Elkjøp denne uken, bekrefter Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef hos Elkjøp Norge.
Elkjøp

– Uten å gå inn på spesifikke tall, ser vi at utviklingen i salget har falt de siste to dagene, og etablert seg på et lavere nivå enn det vi normalt sett har, forteller Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef hos Elkjøp Norge.

– Det er kunder som har kontaktet oss de siste dagene vedrørende Huawei-saken, og vi bistår selvsagt så godt vi kan, med den informasjonen vi har tilgjengelig, avslutter hun.

Mye usikkerhet

Anders Krokan, informasjonssjef hos Telenor, sier det er for tidlig å si noe sikkert om salgstallene etter Huaweidramaet denen uken.
Frode Hansen, VG

Nøyaktig hva som vil skje fremover er ikke sikkert, og foreløpig har Huawei fått 90 dagers utsettelse på forbudene. Telenor, som også selger flere av Huaweis mobiler i sine nettbutikker, vil ikke si noe om de direkte konsekvensene av oppstyret rundt Huawei:

– Det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål rundt hvilke konsekvenser dette har for våre kunder. Vi jobber fortløpende med å få informasjon og avklaringer direkte fra Google og Huawei, sammen med resten av bransjen.

– Det er derfor tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette har for interessen rundt Huawei-mobilene, men det er klart at kundene våre også kjenner på usikkerheten som råder i denne situasjonen, sier Anders Krokan, kommunikasjonssjef hos Telenor.

Hos Komplett har de også mottatt henvendelser fra brukerne, men at det er for tidlig å si noe om det vil påvirke salget:

– Vi har fått noen henvendelser rundt dette, men ikke dramatisk mange foreløpig, sier Kristin Hovland, presseansvarlig hos Komplett, i en e-post til Tek.no.

Salgsfall i Europa

I resten av Europa har responsen vært den samme, om ikke enda verre for Huawei. I Storbritannia så nettstedet Music Magpie, som viderselger brukte mobiler, en enorm økning i antall Huawei-mobiler som ble levert inn for å byttes ut døgnet etter at Google sa de droppet Huawei. Økningen var på hele 154 prosent.

Det inkluderte blant annet en av fjorårets Huawei-toppmodeller, P20, som ble en av nettstedets mest innbyttede mobil. Det var til tross for at Music Magpie kjøper bruktmobilene for så lite som 20 prosent av den opprinnelige kjøpsprisen.

I Spania falt Huaweis mobilsalg i butikkene El Corte Inglés og Mediamarkt med mellom 50 og 70 prosent, melder El Pais. Avisen melder også at spanske brukere har returnert over 15 000 Huawei-enheter til Amazon i løpet av de siste dagene.

annonse

Les også