Nyhet

App lar Huawei-telefoner se i mørket

Nye mobilkamera blir bedre og bedre for tiden, men det kommer også til ny kamerateknologi i mobilene våre. Én av disse nye teknologiene er såkalte time of flight-kamera (ToF). Disse brukes vanligvis til å måle avstander i bildet – de gjør at autofokus og portrettfunksjoner går fortere.

Men du kan også lese ut bildedata rett fra time of flight-sensoren. I hvert fall på noen mobiler. Nå har det kommet en app for noen av de nyeste Huawei-mobilene som tillater nettopp dette – og lar dem «se» i stummende mørke.

Se video fra appen under:

App lar Huawei-telefoner se i mørket

Kaster ut sitt eget lys

Det spesielle med denne sensoren er at den sender ut sitt eget infrarøde lys, omtrent slik overvåkningskamera med nattmodus fungerer. Dette lyset brukes til mer enn bare å se omgivelsene. Telefonen måler hvor lang tid det tar fra lyset sendes ut til det treffer bildesensoren for de ulike objektene i bildet.

De ørsmå forskjellene i tid gjør at løsningen fungerer som et slags fotografisk ekkolodd. Teknikken er den samme som brukes med laserassistert autofokus, bare at lasersensorene var begrenset til ett enkelt punkt foran mobilen, der en ToF-sensor kan lese dybdeinformasjon for et stort område.

Selvportrett i stummende mørke. Og en katt.

Fungerer bare på Huawei

Utvikleren Luboš Vonásek har laget appen Night Vision som foreløpig bare fungerer på enkelte Huawei-mobiler. Det finnes et lite knippe andre telefoner som har ToF-sensor, men appen er avhengig av at det gis tilgang på sensoren gjennom Googles utviklerverktøy Camera2 API.

Det er denne løsningen som i noen telefoner gir mulighet for RAW-fotografering, eller avansert kommunikasjon med kamerabrikken for apper som eksempelvis jobber med maskinlæring.

For Huaweis telefoner er også ToF-sensoren inkludert som et kamera i denne oversikten. For Galaxy S10 5G som også har ToF-sensor skal appen foreløpig ikke fungere, siden telefonen ikke gir apper direkte tilgang på sensoren.

Vi prøvekjører

Enn så lenge er det heller ikke mange Huawei-telefoner som har ToF-sensor. Det er i hovedsak to modeller; P30 Pro og slektningen Honor View 20. I tillegg skal appen kunne brukes med selfiekameraet på Mate 20 Pro.

I en rask prøvekjøring på et totalt mørklagt bad ble det åpenbart at løsningen fungerer som bare det. Det er ikke mulig å stille oppløsningen høyt, så det blir pikselerte greier. Men det er godt nok til å orientere seg i rommet via skjermen.

Et lite «skår i gleden» er imidlertid at P30 Pro-kameraet er så vanvittig at det nesten ser i mørket i utgangspunktet. Bare lyset fra skjermen på absolutt minimum er nok til at det vanlige kameraet fanget et mer detaljert bilde enn ToF-sensoren gjorde. Med tildekket skjerm er imidlertid historien en annen.

Til sammenligning måtte jeg åpne døren og slippe forholdsvis mye lys inn på badet før iPhone Xs Max eller Galaxy S10 så noe mer enn stummende mørke.

Galaxy S10 begynner først å se dusjhodet når døren står nesten helt åpen.

I bare lyset fra sine egne skjermer skjønte ikke hverken iPhone Xs Max eller Galaxy S10+ noe som helst. Det er noen små nyanseforandringer i svartfargen iPhone spytter ut, men det er ikke mulig å skjelne som detaljer. Galaxy S10-bildet har noe mer ujevnhet i seg, men heller ikke der er det mulig å forstå hva vi ser på.

Et annet nærliggende eksempel på nattsyn fra mobiltelefoner er modeller som har varmekamera. Cat S61 har for eksempel FLIR-kamera innebygget. Det viser temperaturdifferanser i omgivelsene dine, og fungerer dermed uavhengig av lyset i rommet. Under ser du bilde av det samme dusjhodet uten at dusjen har vært i bruk på en stund – og med varmt vann fossende ut.

annonse