Nyhet

Kodak stenger fabrikk

Stopper produksjonen av ingredienser til film.

Det er stadig færre som fotograferer analogt og som en direkte konsekvens av dette stopper Kodak nå produksjonen av celluloseacetat til bruk i fotografisk film.

Slutt for selve filmen

Kodak annonserte før helgen at de avslutter produksjonen av selve plastfilmen som den lyssensitive fotografiske emulsjonen males på. Dette er et ledd i de pågående nedskjæringene i selskapet, som kjemper for å overleve i en verden som ikke lenger er avhengig av deres fotografiske produkter. Fabrikken som nå stenger dørene hadde 61 ansatte.

Les også: Kodak selger forbrukeravdelingen

Krevende produksjon

Bruker du fremdeles denne?Foto: Shutterstock.com

Selve produksjonen av filmbasen krevde at maskinene ble holdt gående kontinuerlig for at kjemikaliene ikke skulle ødelegge utstyret.

– Prosessen starter med en væske som fordamper slik at du sitter igjen med en plastikk. Du kan ikke starte og stoppe maskinen uten å fjerne absolutt alt råmaterialet. Ellers blir alt bare et stort, klissete søl, forteller tidligere Kodak-ansatt Robert Shanebrook til den lokale TV-stasjonen WROC-TV.

Kodak har derfor samlet opp et lager av acetat-filmen slik at de håper å kunne dekke etterspørselen i årene som kommer. Hvis de til slutt går tomme, vil de deretter kjøpe filmbase av andre produsenter.

Les også: Filmens siste kapittel

Safety film

Celluloseacetat fikk sitt gjennombrudd i første halvdel av forrige århundre som et tryggere alternativ til cellulosenitratfilmen industrien brukte tidligere.

Den nitrat-baserte filmen var kjent for eksplosiv brannfare, hvis konsekvenser har blitt udødeliggjort i filmer som Cinema Paradiso og Inglourious Basterds. Acetatbasert film smeltet i stedet for å antenne, og fikk derfor tilnavnet safety film.

Fra 1950-tallet av var den stort sett enerådende, frem til polyesterbasert film ble et alternativ på 1980- og 90-tallet. Denne nyvinningen tålte blant annet lagring bedre, og er sterkere enn acetatfilmen.

Kodak har tilbudt kjente filmemulsjoner som T-Max og Tri-X på begge filmbasene, selv om celluloseacetatfilm har vært mest vanlig på forbrukermarkedet.

Har du lagt analogkameraet på hylla for godt? Her har du seks gode grunner for å finne det frem igjen »

(Kilder: Wikipedia, Democrat and Chronicle)

Les også
Dette er Kodaks nye telefon
Les også
Kodak gir ikke opp
Les også
Se de siste Kodachrome-bildene
Les også
Kodak låner 4,5 milliarder
Les også
Kodak taper fortsatt penger
Les også
Kodak selger forbrukeravdelingen
annonse