Tek.no

Nyhet

– Krypterte meldinger er et problem

Obama er skeptisk til tjenester som Snapchat og iMessage.

maxhphoto / Shutterstock.com
19 Jan 2015 16:33

Storbritannias statsminister David Cameron skapte mye rabalder forrige uke, da han erklærte at han ville ha en slutt på nett-tjenester med krypterte meldinger. Nå har USAs president Barack Obama kastet seg inn i diskusjonen, og stiller seg bak sin britiske kollega, melder Wall Street Journal.

Problematisk å ikke kunne lese alt?

Obama peker på de samme farene ved krypterte meldinger som Cameron:

- Hvis vi finner bevis for et planlagt terror-angrep, og vi har telefonnummer, profilinfo på sosiale medier og e-post-adresser, og fortsatt ikke klarer å få ut informasjonen, så har vi et problem, fortalte presidenten.

Problematisk anonymitet

Problemet både Cameron og Obama snakker om er at de ikke kan få tilgang til private meldinger, uansett hvor mye de prøver. Selv om de har fått full tilgang av for eksempel Apple, kan ikke de krypterte meldingene knekkes fra utsiden. Meldingene kan kun leses av avsender og mottaker, og ikke snappes opp i mellomleddet.

Kjempebra for forbrukere som ikke vil bli snoket på, men ikke bra for myndighetene som vil ha så mye informasjon som mulig.

Mer og mer informasjon er kryptert

Det har blitt stadig vanligere med krypterte meldinger, og mange tjenester tilbyr det som standard, uten å gjøre et stort nummer ut av det. Apples iMessage, WhatsApp og Snapchat er blant de største, men det finnes også hundrevis av andre alternativer.

Obama mener at den beste løsningen er å sikre alt, men åpne opp dataen og gi innsyn hvis en domstol sier det er greit. Flere sikkerhetseksperter er imidlertid veldig uenige, skriver Wall Street Journal.

Sikkerhetskspertene mener at hvis man lar noen lese meldingene, selv om det bare er for myndighetene, vil det gjøre systemene usikre. Så fort en slags universalnøkkel blir skapt, fører det til problemer, ettersom nøkkelen kan komme på avveie. Det hjelper ikke å sette hundre låser på en dør, hvis alle sammen kan låses opp med én nøkkel.

- Det er helt uforståelig at du (Obama, red. anm.) kan si at du vil ha bedre datasikkerhet og klage på kryptering i samme tale, skrev teknologen Christopher Soghoian for American Civil Liberties Union etter talen var ferdig.

Facebook vil også la deg chatte anonymt:
Lanserer ny app kalt «Rooms» »

(Kilde: Wall Street Journal)

annonse

Les også