Til hovedinnhold

BBC mener VPN-brukere bør anses som mulige pirater

Er kritisk til teknologien som får det til å se ut som om du sitter i et annet land.

senticus/Shutterstock.com, BBC

Både i lys av den stadig pågående NSA-skandalen og av diverse andre årsaker er anonymiserende teknologier på Internett økt kraftig i popularitet de siste årene, og blant disse er den såkalte VPN-teknologien.

VPN (virtual private network) innebærer i korte trekk å kjøre Internett-trafikken gjennom en virtuell «tunnel» via en ekstern server, og gjør det vesentlig vanskeligere for andre å spore trafikken tilbake til brukeren.

Teknologien gjør det også mulig å omgå de geografiske sperrene til innholdsleverandører på Internett. Det har blant annet ført til at strømmetjenesten Hulu begynte å blokkere brukere som benyttet VPN, mens Netflix-brukere som lurer til seg innhold via VPN er blitt kalt regelrette «pirater».

BBC vil mistenkeliggjøre VPN-brukere

Som nettstedet TorrentFreak melder, retter den store, britiske innholdsprodusenten BBC også nå tungt skyts mot den populære anonymiseringslønsningen.

Som et ledd i kampen mot piratvirksomheten sendte BBC nylig et brev til australske myndigheter hvor de tar til orde for at Internett-leverandører må bli mer aktive når det gjelder å avsløre pirater. Dette mener BBC blant annet bør innebæe å holde et øye med VPN-bruken til kundene.

– Det å oppdage brudd på opphavsretten har blitt en komplisert oppgave. Situasjonen forverres av den økte bruken av VPN-nettverk, som setter folk i stand til å omgå den geografiske sperrene. Det er rimelig at Internett-leverandørene forpliktes til å identifisere adferd som er mistenkelig, noe som inkluderer illegitim bruk av IP-anonymisering, stod det i brevet.

Ønsker også andre tiltak

Årsaken til at BBC retter seg mot Australia i første omgang er at kanalen blant annet driver fire abonnementskanaler i landet, samt at Australia samtidig visstnok er en versting når det gjelder ulovlig nedlasting av BBCs programmer.

Selskapet ønsker også å få på plass et system hvor Internett-leverandørene påtar seg å advare kunder mot piratkopiering og ulovlig virksomhet, samt å opplyse om viktigheten av å beskytte opphavsretten for å sikre nok ressurser til produksjon av innhold.

I mer alvorlige tilfeller foreslår BBC dessuten å gi Internett-leverandører muligheten til å kvele nettilgangen, og kanskje til og med stenge den, for folk som driver med ulovlig nedlasting.

VPN kan ha uventede virkninger:
Denne fyren mangedoblet Netflix-hastigheten ved å bruke VPN »

annonse