Til hovedinnhold

Laget kamera av én LEGO-kloss

Det trenger ikke være stort for å ta bilder.

Ryan Howerter

Det er ikke mye som skal til for å lage et enkelt kamera. En lystett boks med et bittelite hull i og litt film eller fotografisk papir, samt et mørkerom for å montere filmen i boksen og vips har du et primitivt pinhole-kamera.

Akkurat det har Ryan Howerter også gjort, om enn i et litt mindre format enn vanlig.

LEGO kan brukes til alt

Grafisk design-studenten Howerter lot seg nemlig inspirere av en kunststudent som hadde laget et knøttlite pinhole-kamera av en pinjenøtt. Og LEGO-tilhenger som han var, falt valget på en enkel to ganger to-kloss.

Han skar ut innmaten av klossen, lagde et hull i siden og limte på en distansebrikke i messing med et ørlite hull i.

I mørkerommet kuttet han så til en passe stor bit fotografisk papir og satte det inn i LEGO-kameraet, før han tapet igjen bunnen. Med en finger over hullet tok han så med kameraet dit han ville fotografere, satte det på et stabilt underlag og så lot bildet eksponeres i 8-15 sekunder eller lenger avhengig av tilgjengelig lys.

Så tok han kameraet tilbake med til mørkerommet og fremkalte bildet.

Liker du LEGO?
Hvorfor ikke bruke det for å fremkalle film

Negativ er vanskelig

Til Tek.no forteller Howerter at han også har forsøkt seg med fargefilm, men det viste seg å være betraktelig mer komplisert.

– Fordi film er pankromatisk kan du ikke bruke et hjelpelys i mørkerommet, filmen må kuttes til og settes i i et helt mørkt rom. Det samme gjelder for fremkallingen, som må gjøres med andre kjemikalier og lengre tider.

Et lite triks deler Howerter også med Tek.nos lesere.

– Jeg brukte en tesil for at den lille filmbiten ikke skulle forsvinne. Jeg fikk ikke noen brukbare bilder med film, men med litt forbedringer og mye tålmodighet er det helt klart en mulighet.

Bildet LEGO-mannen holder på bildet er tatt med pinhole-kameraet.

Blir dette enbrikkeskameraet for lite for deg?
Du kan også bygge et mellomformatskamera i LEGO

(Kilde: CNET)

Bildet er brukt med tillatelse.

Mer om
annonse