Til hovedinnhold

– Mobildata-trafikken vil tidobles innen 2019

Cisco har tittet i krystallkulen og fyrer av en rekke spådommer.

Shutterstock

Cisco har sluppet rapporten «Cisco Visual Networking Index (VNI) Global Mobile Data Traffic Forecast», og om du liker digre tall er dette midt blinken for deg. Den mobile datatrafikken skal ifølge selskapet øke fra 30 exabyte i 2014 og hele veien opp til 292 exabyte innen 2019.

Dette er 292 ganger mer datatrafikk enn det som ble generert i 2000, og da snakker vi om både mobile nett og faste installasjoner.

Ifølge Cisco er det to aspekter som særlig driver opp trafikken. For det første blir det stadig flere smarte enheter, som kommuniserer med andre enheter og datamaskiner. Det er kanskje lite trafikk som genereres hver gang, men oppkoblingene skjer hele tiden og det er mange enheter, slik at summen er enorm.

Nils-Ove Gamlem, teknologidirektør i Cisco Norge. Foto: Cisco

– Tilgang til høyere hastigheter, gir bedre opplevelser. Dette driver igjen opp bruken. Mere og mere av arbeidsstyrken blir mobil, og folk forventer tilgang til de samme tjenestene på farten som på kontoret, sier teknologidirektør i Cisco Norge, Nils-Ove Gamlem i en pressemelding.

Kjappere nett og flere dingser har skylden

For det andre blir de mobile datanettene stadig kjappere, og det i seg selv er med på å drive opp trafikken. Finnes båndbredden er oddsene særs gode for at den også blir brukt.

Flytter vi blikket over mot faste oppkoblinger som baserer seg på de gamle kobberkablene og de mer moderne fiberkablene vil vi se en vekst også her, men den mobile trafikkveksten vil være tre ganger så høy. Det kommer hele tiden nye brukere til på disse nettene, og folk skal gjerne ha flere enheter koblet opp.

Fremover ser Cisco for seg en voldsom utvikling for enheter som snakker med hverandre. Det kan være ulike former for bærbar elektronikk, som pulsklokker som skal oppdatere ulike former for nettjenester, eller biler som får tilsendt en ny oppdatering.

Video er sentral for dagens trafikk, og vil bare fortsette å være dette fremover. Aktører som YouTube og Netflix forventes å øke trafikken med ellevegangeren de neste fem årene.

Småceller er en lur måte å forbedre nettkapasiteten på:
Vil la ruteren din gi deg lynraskt mobilnett hjemme » (Ekstra)

(Kilde: Cisco)

annonse