Til hovedinnhold

SNIKTITT: Samsung Galaxy S II

Her er Galaxy S II ved siden av Galaxy S.
Galaxy S II (til venstre) har blitt tynnere enn Galaxy S.
Foreløpig er det Gamelofts HD-spill som har funnet veien inn i Game Hub. Her et skjermskudd fra Gamelofts nettsider.
Galaxy S II bærer et kamera med åtte megapikslers oppløsning på ryggen. På grunn av den kraftige maskinvaren kan kameraet ta opp video i full HD-oppløsning.
Når du først har filmet ferien din i full HD-kvalitet kan du overføre det hele til storskjermen ved hjelp av en overgang til HDMI. Har du Samsung-TV kan du også bruke den trådløse løsningen AllShare.
For å få HDMI-overgangen til å virke må du koble strøm til samtidig.
Den vanlige bilholderen likner mye på bilholderen Samsung allerede lager for nettbrettet Galaxy Tab.
En mer påkostet bilholder er også tilgjengelig.
I den mer påkostede bilholderen fins det høyttaler for håndfrifunksjon. Den har også linjeutgang for musikk ut til bilstereoen.

Samsungs nyeste toppmodell, Galaxy S II, ble lansert under mobilmessen Mobile World Congress i februar. Vi tok med oss kamera for å ta en nærmere titt på kraftpluggen.

Her er det nemlig snakk om en mobil med ganske heftige spesifikasjoner. Hjernen er Samsungs egen systembrikke, Exynos. Denne har to kraftige prosessorkjerner av typen ARM Cortex A9.

Litt norsk

Exynos er faktisk delvis norsk. De fire grafikkprosessorene som befinner seg i den er av typen Mali-400. Dette er teknologi som stammer fra ARMs avdeling i Trondheim, som før oppkjøpet var kjent som Falanx.

Androids referansenettbrett Hard Kernel ODROID-A kjører samme systembrikke. GLBenchmark lager applikasjoner for ytelsestester på tvers av plattformene, og på deres oversikt ligger ODROID-A svært høyt, noe som lover godt for den faktiske ytelsen på Galaxy S II.

Klokkehastigheten på Exynos-brikken skal være på enten 1 eller 1,2 GHz. I Samsungs presentasjoner har hastigheten foreløpig blitt omtalt som 1 GHz, men ryktene skal ha det til at hastigheten kan bli noe høyere før den treffer markedet.

Krevende innhold

All denne hastigheten er selvsagt ikke godt for noe uten innhold som drar nytte av den. Vi kjenner allerede til Playstation Suit og Tegra Zone som begge skal være portaler for krevende innhold for Android-telefoner. Game Hub er Samsungs tilsvar.

Foreløpig er det ganske tidlig i prosessen, og innholdet består i dag stort sett av Gamelofts såkalte HD-spill. Herunder finner du titler som N.O.V.A. 2 og Asphalt 6.

Les også: Nå tar mobilgrafikken av

Betaling over mobilregningen?

Flere av spillportalene som gjør seg gjeldende fremover vil være såkalte "storefronts" for Android Market. Det vil si at de plukker ut innholdet fra Googles egen applikasjonsbutikk, for så å presentere det på en litt annen måte. Når selve kjøpet skal gjennomføres tar denne typen løsning deg tilbake til Android Market.

Samsungs Game Hub skal være en frittstående butikk med eget innhold. Her ønsker også Samsung å få operatørene med seg, slik at man muligens vil kunne betale for spillkjøp over telefonregningen.

Kan bli din neste jobbmobil

Galaxy S II skal ifølge Samsung være den sikreste Android-telefonen så langt. Selv om Galaxy S II for en stor del presenteres som en kraftig multimedietelefon, støtter den også et betydelig knippe teknologier som IT-sjefen på jobb sannsynligvis vil like.

Sentralt i dette er en skreddersydd e-postklient med støtte for de fleste av sikkerhetsfunksjonene i Microsofts Exchange ActiveSync-system. Telefonen kan også kjøre tung kryptering på innholdet som blir lagret på den. Også kommunikasjonen mellom telefonen og jobbnettverket kan krypteres ved hjelp av VPN-støtte fra nettverksgiganten Cisco.

At telefonen også støtter full fjernstyring over ved hjelp av Sybase-teknologi. Det gir muligheten til å begrense når på døgnet du kan kjøre enkelte applikasjoner, eller hvor du kan bruke enkelte funksjoner i telefonen.

For brukeren høres muligens dette mer ut som begrensninger enn noe positivt. Like fullt kan et stramt sikkerhetsgrep være vilkåret som gjør at IT-sjefer i mange bedrifter åpner for bruk av kraftige Android-enheter.

Originalt tilbehør

Galaxy S II vil også få en serie tilbehør fra Samsung. På grunn av den kraftige Exynos-brikken er telefonen i stand til å ta opp og å spille av video i full HD-oppløsning.

En overgang til HDMI skal sørge for at dette innholdet kan tas til en enda større skjerm enn 4,3-tommeren som er i Galaxy S II. Ved siden av en helt vanlig bilholder kommer også Samsung med en bilholder som har innebygget håndfriløsning. Her er høyttaler og mikrofon innebygget, mens lyden også kan hentes ut gjennom en linjeutgang bak. Lader kan også kobles permanent til holderen.

Nytt filsystem

Vi har fått med oss at flere av dere har gitt tilbakemeldinger på Samsungs valg av filsystem i forumet. I Galaxy S II har Samsung gått over fra RFS, som de brukte før, til EXT 4. Dette kan føre til at telefonen holder en jevnere hastighet enn den ville gjort med filsystemet Samsung brukte før.

Tidligere var det mange som fikset periodiske tregheter i Galaxy S ved å installere en såkalt "lagfix" som, svært forenklet, gjorde endringer i telefonens filsystem.

Touch Wiz 4.0

Det spørres også av og til etter mulighet for å velge rene Android-menyer i Samsungs telefoner. Det er i utgangspunktet ikke mulig i Galaxy S, og det vil heller ikke være mulig i Galaxy S II, får vi opplyst.

Vårt inntrykk er uansett at menyene er svært responsive, til tross for at programvaren fortsatt er langt fra ferdig. Muligheten til å lage egne mapper eller sette opp selvvalgt rekkefølge i applikasjonsmenyen er noe vi lenge har ønsket oss. Dette er et velkomment tillegg i Touch Wiz 4.0.

To andre ting vi liker er at Samsung har utstyrt Galaxy S II med både egen filutforsker, og den samme gode oppgavebehandleren nettbrettet Galaxy Tab var utstyrt med.

Testen av Samsung Galaxy Tab kan du lese her.

annonse