Terror-videoer blir nå automatisk fjernet av Google og Facebook

Nettgigantene har iverksatt nye tiltak i det stille.

Vi har tidligere meldt at blant annet Twitter har gått til krig mot terrorpropaganda, men nå viser det seg at Internett-giganter har iverksatt vesentlig hardere virkemidler i kampen mot terroristenes nettaktiviteter.

Nyhetsbyrået Reuters har nemlig vært i kontakt med kilder som hevder at blant andre YouTube og Facebook uten offentlig ståhei har utviklet systemer som fjerner ekstremt innhold automatisk. Kildene er anonyme, men skal ha kjennskap til saken.

Bruker trolig «fingeravtrykk»

Systemet er i stand til å identifisere og blokkere videoer og annet innhold på egen hånd, og er rettet mot propaganda fra spesielt den aktuelle terrororganisasjonen IS, som er meget aktive på nettet.

Google og flere andre giganter skal være i gang med automatisk fjerning av terrorinnhold.

Teknologien som benyttes skal i utgangspunktet ha blitt utviklet for å identifisere og fjerne opphavsbeskyttet innhold. Den opprinnelige versjonen av teknologien fungerte ved å benytte spesielle, digitale «fingeravtrykk» til å identifisere innholdet.

Flere Internett-selskaper har i senere tid begynt å merke innhold med slike koder, og ved å samle disse i egne databaser kan teknikken altså brukes til å oppdage og blokkere uønsket materiale uten direkte, menneskelig inngripen.

Trolig noe menneskelig oversyn

I utgangspunktet fanger systemet altså dermed opp innhold som publiseres om igjen etter å allerede ha blitt lagt ut. Teknologien skal også kunne fange opp materiale som ligner på tidligere merket materiale, men da formodentlig med noe menneskelig assistanse. Dette ville imidlertid kildene ikke kommentere.

Kildene til Reuters kunne imidlertid verken bekrefte hvorvidt det var akkurat denne løsningen som nå benyttes for automatisk fjerning av ekstremt innhold, eller hvordan innholdet ble merket som ekstremt i utgangspunktet. Med andre ord er det også uvisst hvor stor risikoen eventuelt er for at systemet også kan fjerne andre typer, legitimt innhold.

Google har nå lansert Android-apper på Chromebook: Les hvilke modeller som får dem først »

Les også
Facebook, Microsoft, Twitter og YouTube slår seg sammen for å bekjempe terrorisme
Les også
Twitter slo hardt ned på «feiring» av terror-angrepet i Nice
Les også
Snart trenger du bare å skrive «mål Internett-linjen min», og Google gjør resten av jobben
Les også
Facebook tvinges til å sensurere nettsider som fornærmer profeten Mohammed
Les også
Google-sjefen: – Slik skal vi stanse fordervelsen
Les også
Google vil utrydde barneporno på Internett
annonse