Tek.no

Nyhet

Spotify klager på de amerikanske IT-gigantene – nå tar EU grep

Mener Apple, Google og andre driver med urettferdig praksis på nett.

endermasali/Shutterstock.com
16 Mai 2017 13:30

Det er ingen hemmelighet at EU har vært i tottene på flere av store, amerikanske IT-gigantene mer enn én gang opp igjennom tidene på grunn av selskapenes forretningspraksis, og nå er vi i gang igjen. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

EU skal nå være i gang med å utforme nytt lovverk for å rette på det de mener er konkurransehemmende, kommersiell praksis fra selskaper som Apple, Google og Facebook.

Klager fra Spotify

Arbeidet har startet på bakgrunn av klager fra flere europeiske teknologiaktører, blant annet den kjente, svenske musikkstrømmetjenesten Spotify. Strømmetjenesten har blant annet klaget på at Googles søkemotor og Apples app-butikk misbruker makten sin til å promotere egne produkter og tjenester på bekostning av konkurrentene.

Apple, med sine egen musikkstrømmetjeneste Apple Music, tar i bruk tvilsomme, konkurransehemmende metoder, mener blant andre Spotify.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som et eksempel på dette skal Spotify i fjor ha anklaget Apple for å avvist en oppdatert utgave av Spotify-appen til iPhone i app-butikken sin, og dermed på urettferdig vis redusert strømmetjenestens konkurransedyktighet på iOS-plattformen.

I tillegg klager de på at de er nødt til å prise abonnementene sine 30 prosent høyere hvis brukerne kjøper det via appen, ettersom Apple krever en andel av alle kjøp gjort via App Store.

Apple er som kjent en arg konkurrent til Spotify på musikkstrømmemarkedet med sin egen Apple Music-tjeneste, og har også tidligere blitt mistenkt for å ta i bruk lugubre metoder overfor konkurrentene sine.

«Sjokkert» over det nye EU-fremstøtet

I 2015 kom det for eksempel frem at Apple var under etterforskning for å ha brukt sin innflytelse i musikkbransjen til å hindre musikkselskapene i å fornye avtalen som tillater Spotify å strømme musikk gjennom gratistjenesten sin – og dermed muligens ha brutt konkurranselovgivningen i både USA og EU.

Bransjeorganisasjonen EDiMA, som representerer blant andre Apple, Google og Facebook, uttalte i en pressemelding at de er både sjokkert og skuffet over den nye kunngjøringen fra EU. EDiMA skriver at de har vært forpliktet til en prosess som EU-kommisjonen startet for et par år siden, men at kommisjonen ikke har tatt tilbakemeldinger fra organisasjonen i betraktning.

Akkurat hva det eventuelle nye EU-lovverket innebærer og når det kommer p plass er ennå uvisst.

I mellomtiden soper Spotify inn nye abonnenter »

Les også
Siri kan endelig bruke andre apper enn Apples meldingsapp
Les også
Spotify og Deezer ber EU om hjelp til å holde Apple unna
Les også
EU gir Google den største boten de noensinne har gitt
Les også
Spotify dominerer strømmemarkedet
Les også
Spotify gir deg nå mer informasjon om musikken som spilles på Android
Les også
Snart vil noe av musikken på Spotify kun bli tilgjengelig for betalende brukere
Les også
Spotify soper inn nye abonnenter
annonse

Les også