Til hovedinnhold

Google betaler Apple mange milliarder i året for å være standard søkemotor på iPhone

Søkegiganten må punge ut heftige summer, men tjener også godt på avtalen.

Niklas Plikk, Tek.no

Det koster å være kar i teknologiverdenen, og ofte må man punge ut saftige summer for å oppnå de nødvendige fordelene. Nå melder blant andre Business Insider og CNBC om en avtale mellom de to teknologikjempene Google og Apple som mange trolig ikke var klar over, og som involverer heftige summer.

Ifølge beregninger utført av et økonomisk analyseselskapet ved navn Bernstein betaler Google årlig rundt 3 milliarder dollar, eller cirka 24 milliarder kroner, til Apple for å sikre seg posisjonen som standard søkemotor på iOS-plattformen.

Også lukrativt for Google

Om denne summen stemmer står inntektene fra Google for hele fem prosent av Apples driftsoverskudd, med tanke på at summen er ren profitt for Apple.

For tre år siden kom det frem at Google betalte Apple rundt én milliard dollar for privilegiet, så summen ser altså ut til å ha økt kraftig den siste tiden.

Google har imidlertid et sterkt økonomisk incentiv til å betale den høye utgiften. Ifølge analytikerne hos Bernstein kommer rundt 50 prosent av Google reklameinntekter på de mobile plattformene fra iOS-enheter. Ifølge nettstedet Statista ligger Googles reklameomsetning på den mobile plattformen på 49 milliarder dollar i år, så avtalen med Apple ser altså ikke ut til å være dårlig butikk for Google.

Dermed mener byrået at Google trolig vil fortsette med avtalen fremover, med mindre Google etter hvert velger å satse på at Apple på eget initiativ vil gjøre Googles søkemotor til standard på bakgrunn av søkemotorens popularitet.

Nå skal Google få deg til å slutte med reklameblokkering »

annonse