Tek.no

Nyhet

Her eksploderer SpaceX-raketten rett etter oppskytning

Skulla ha med seg blant annet Microsoft Hololens til ISS.

Skjermdump fra YouTube/NASA
Torstein Norum Bugge
29 Juni 2015 11:00

Knapt to måneder har gått siden SpaceX gjennomførte en vellykket test av sin Dragon-kapsel. For to uker siden fikk de også utbetalt millioner av dollar fra NASA for bragden, men gleden skulle vise seg å bli kortvarig, ifølge Engadget.

En slik rakett var det som eksploderte i forsøket. Foto: SpaceX

Kort tid etter oppskytning på søndag gikk nemlig en av selskapets Falcon 9-raketter i oppløsning i atmosfæren.

Dette havner neppe i god jord hos hverken Elon Musk eller NASA, som har store forhåpninger til SpaceX-rakettene. Per i dag er det nemlig kun russernes aldrende Soyus-romskip som er i stand til å frakte mennesker fram og tilbake til romstasjonen.

Microsoft HoloLens ombord

Falcon 9-raketten hadde med seg forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS), inkludert Microsofts HoloLens-briller. Brillene skulle sette astronautene i stand til å lettere kommunisere med bakkemannskap på jorden, men det ser ikke ut til at det skjer med det første.

HoloLens skulle etter planen brukes ombord på ISS. Det skjer neppe med det første. Foto: NASA

Verre enn tapet av briller, er nok tapet av selve forsyningene. Dette er nemlig ikke første gang forsyninger til ISS har gått tapt. Forrige ladning gikk tapt da russerne mistet kontroll over romskipet sitt for 2 måneder siden, mens en annen forsyningsreise ble tilintetgjort da en Antares-rakett eksploderte i oktober i fjor.

NASA selv anslår at astronautene har mat nok til 4 måneder til, men da er det stopp.

Nøyaktig hvorfor raketten eksploderte finnes det ingen gode svar på enda. SpaceX-sjef Elon Musk mener selv at det kan ha vært en tank med flytende oksygen som utløste eksplosjonen, på grunn av «overtrykk». Du kan jo gjette selv, etter å ha sett videoen under:

Dette er ikke første gang SpaceX får ødelagt en rakett:
Her går det galt i dét Falcon 9-raketten forsøker å lande »

(Kilde: Engadget)

Les også
For første gang skal SpaceX forsøke å lande på fast grunn
annonse

Les også