Dette kameraet består av 16 kameraenheter
Husker du det litt sprøe mobilkamerakonseptet fra Light, som vi skrev om i april? Nå kan det se ut til at mobilaspektet er satt litt på pause, og i stedet har selskapet lansert et noe utradisjonelt kompaktkamera.
Grunnen til at vi kaller konseptet «litt sprøtt», er at Light har bygget et kamera som skiller seg mer ut enn ved å bare ha en selfie-skjerm. Selve kameraet består av hele 16 kameraenheter; det vil si 16 bildebrikker og 16 objektiver. Kameraet, som har fått navnet L16, skal gi brukeren noen helt unike muligheter og bilder i «DSLR-kvalitet», rett i lommen.
52 megapiksler, zoom og blendervalg i ettertid
Som vi nevnte forrige gang vi skrev om Light, da de lovte «DSLR-kvalitet» i et lignende mobilkamerakonsept, kan jo DSLR-kvalitet være så mangt, og er sånt sett en noe upresis beskrivelse av bildekvaliteten. Men noe som i alle fall er sikkert, er at selskapet mener at du vil kunne få langt bedre bildekvalitet her enn med et «vanlig» kompaktkamera.
Light er sparsomme med detaljerte spesifikasjoner på hjemmesiden sin, men de har lagt ut litt informasjon, noe kan vi tenke oss til ut fra konseptet de viste frem i vår, og noe må vi gjette oss til.
Kameraet består av 16 individuelle kameraenheter, og ti av dem går av samtidig når du tar bildet. De ti «bildene» setter kameraet sammen ett digert bilde på 52 megapiksler. Siden bildestøy vil genereres ulikt fra kamera til kamera, kan informasjonen fra de forskjellige kameraene også brukes til å redusere bildestøyen når bildene legges sammen.
I tillegg kan det tenkes at de forskjellige kameraenhetene kan ta bilder med litt ulik eksponering, noen lysere og noen litt mørkere, slik at det ferdige bildet får høy dynamikk som bevarer detaljer både i skyggene og høylyset.
Ifølge nettstedet The Verge har fem av kameraenhetene en effektiv brennvidde på 35 mm, så er det fem på 75 mm og seks på 150 mm. Light oppgir på sine hjemmesider at L16 har optisk zoom som går fra 35- til 150 mm, men om opplysningene fra The Verge stemmer betyr det nok heller at kameraet «zoomer» ved å skifte mellom kameraenhetene med ulik brennvidde, og så fikses trolig overlappen digitalt.
Light sier også på hjemmesiden at du kan justere fokus og dybdeskarpheten etter at bildet er tatt, helt ned til blender f/1,2, som er en svært stor blenderåpning. Heller ikke dette forklarer de nærmere hvordan gjøres, men vi kan tenke oss til at de ulike kameraenhetene har noe ulike blenderåpninger, og at de kanskje kan være innstilt slik at fokusavstanden er litt forskjellig på hver av dem. Dette er altså bare spekulasjon fra vår side.
Lager bare noen tusen
Ut fra videoen og bildene kan vi også se at det er heller sparsomt med knapper, og det meste av bruken ser ut til å gå via den fem tommer store berøringsskjermen bak på kameraet. Som et alternativ til mobiltelefonen eller et enkelt kompaktkamera er dette for så vidt et logisk valg, men samtidig litt merkelig med tanke på at et slikt avansert kamera antakeligvis vil appellere mer til profesjonelle brukere og veldig entusiastiske entusiaster, enn de som allerede synes mobiltelefonen er god nok.
Men nå ser det heller ikke ut til at Light går i gang med noen storstilt produksjon av L16. Ifølge The Verge skal det bare produseres noen få tusen enheter, og den amerikanske prisen på 1 699 dollar, rett i underkant av 14 000 norske kroner, er ganske høy for noe som i stor grad ser ut til å fortsatt være på et eksperimentelt stadie.
Det kan være at L16 er noe Light har stor tro på som «fremtidens kamera», men det kan jo også være at det er mer som en avansert prototype for å vise frem mulighetene teknologien kan gi, og at de kommer til å gå tilbake til et lignende mobilkonsept. Tiden vil vise.
Men hvis du har 14 000 å brenne av på et kamera, og vil ha noe som ikke er så eksperimentelt, kan du jo sjekke ut den svært gode, speilløse, Panasonic Lumix GX8 »