Snowden-dokumentar vant Oscar

– Vanlige mennesker kan forandre verden.

Citizenfour, en dokumentarfilm om den amerikanske varsleren Edward Snowden vant i natt Oscar i kategorien beste dokumentar.

Regissør Laura Poitras var en av de to første journalistene Edward Snowden tok kontakt med etter at han bestemte seg for å varsle omverdenen om NSAs svært omfattende overvåking av vanlige mennesker.

Han besluttet å snakke med henne etter å ha sett hennes profilintervju av NSA-varsleren William Binney.

Se traileren.

Møtte Snowden i Hong Kong

Filmen følger Poitras, som reiser til Hong Kong for å møte Snowden, og den viser opptak av intervjuene han ga til henne og andre journalister.

I en kommentar forteller Snowden selv at han i utgangspunktet var veldig skeptisk til å la Poitras filme møtene deres, men at han i ettertid er glad for at hun klarte å overtale ham.

Dokumentarfilmskaper Laura Poitras. Foto: Katy Scoggin

– Resultatet er en modig og brilliant film som fortjener den æren og oppmerksomheten den har fått. Mitt håp er at denne prisen vil oppfordre flere mennesker til å se filmen, og bli inspirert av budskapet om at vanlige borgere kan forandre verden når de jobber sammen, sier han ifølge Engadget.

Snowdens avsløringer har skapt svært mye debatt både i USA og verden forøvrig. Varsleren er i dag etterlyst, og anklaget for tyveri av den amerikanske statens eiendom, samt to tilfeller av spionasje.

I 2013 flyktet han til Russland, hvor han først ventet 39 dager i transitthallen på flyplassen. Etter å til slutt ha fått innvilget midlertidig asyl ble han flyttet til et hemmelig sted nær Moskva.

Han har ikke fått permanent asyl, verken i Russland eller noe annet land.

Poitras takket Snowden

I sin takketale på Oscar-arrangementet benyttet Laura Poitras anledningen til å takke Edward Snowden.

– Avsløringene Edward Snowden har kommet med viser ikke bare en trussel for vårt privatliv, men også en trussel for demokratiet selv. Takk til Edward Snowden for hans mot, og takk til de mange andre varslerne der ute, sa hun ifølge The Intercept.

Citizenfour går på kino i USA og flere europeiske land, inkludert Danmark. Den kommer «snart» til kino i nye land, samt TV og digitale plattformer. Nå som den har vunnet Oscar vil den forhåpentligvis få bredere distribusjon.

Dokumentarfilmen er for øyeblikket ikke tilgjengelig i Norge
Men du kan i det minste se et intervju med Snowden på TED »

(Kilder: Engadget og EFF)

annonse