Nyhet

Snart kan du gjøre den gamle bilen din om til en «smart-bil»

TeliaSoneras nye løsning kommer snart til Norge.

Det jobbes stadig med å inkludere biler i «tingenes Internett», altså gjøre biler «smartere» ved å gi dem ulik nettfunksjonalitet. Dette er teknologi av relativt ny dato, men det selskapet TeliaSonera lanserer nå er en løsning som gir deg muligheten til å også gjøre vesentlig eldre biler smarte.

I en pressemelding kunngjør den svenske telegiganten nemlig et nytt konsept kalt «Telia Sense», som rett og slett er en slags boks du installerer i bilen for å gi den smart-funksjonalitet.

Vil by på mange funksjoner

Boksen installeres via den såkalte OBD2-porten i bilen («on-board diagnostics»), som gir tilgang til det interne nettverk som kontrollerer mange av bilens funksjoner. Denne enheten er igjen tilkoblet en nettskytjeneste og kommer dessuten med en egen mobilapplikasjon.

Løsningen vil blant annet gjøre det mulig å holde kontroll på bilens tilstand via en mobilapplikasjon. Foto: TeliaSonera

Systemet, som benytter 4G-teknologi, skal blant annet kunne gi brukeren sanntidsinformasjon om bilens tilstand, varslinger om anbefalt, forebyggende vedlikehold og tilbakemeldinger om kjøremønsteret til brukeren som for eksempel kan brukes til å kjøre mer økonomisk.

Telia Sense-systemet skal også bidra til å gjøre bilen sikrere, via alarmløsninger og muligheten til å fjernovervåke bilen dersom den skulle bli stjålet, brutt inn i eller dersom en annen bil skulle komme borti bilen din mens den står parkert.

Slippes neste år

Ikke minst er løsningen også ment å gi føreren og passasjerene flere underholdningsmuligheter når det gjelder for eksempel strømming av musikk og videoinnhold fra nettet.

Ifølge TeliaSonera skal det nye systemet starte opp i Sverige i løpet av neste år, og etter hvert skal Telia Sense også bli tilgjengelig i de øvrige nordiske landene, som formodentlig altså inkluderer Norge. Tjenesten vil være abonnementsbasert, men det er uvisst hva prisene vil ligge på. Mer informasjon finner du hos TeliaSonera.

Salg av biler er også i ferd med å bli «smartere»: Dette er en kioskautomat for biler, som bruker mynter »

Les også
Dette er en kioskautomat for biler - og den bruker «mynter»
Les også
Apple selvkjørende bil er trolig enda nærmere en realitet
Les også
Slik kan bilene se ut i fremtiden
annonse