Til hovedinnhold

Snart trenger du bare å trykke på en knapp for å ta over kontrollen til naboens drone

Airbus-teknologi lar deg «jamme» signalet, ta over styringen og finne piloten.

Etter at droner – som regel i form av kvadrokoptere – ble rimelige nok og enkle nok til at enhver løkrull kan manøvrere dem rundt, har både flyindustrien, det offentlige og privatpersoner vært noe skeptiske.

Derfor har vi også fått utviklet spesielle våpen som kan «skyte» ned droner, det være seg med radiosignaler eller med laser.

Tar over og sporer

Også Airbus Defense and Space ser på muligheter til å beskytte sine og andres flyvemaskiner eller sårbare områder mot villfarne droner. I lufta kan jo flyskrog eller -motorer bli skadet av selv små fugler, så en drone på flere kilo er ingen spøk. I andre scenarioer kan droner brukes til sabotasje- eller terrorformål.

Airbus' Counter-UAV System kan eksempelvis brukes ved kraftverk.

Det Airbus jobber med, er et system som blant annet bruker en kombinasjon av radar og infrarøde sensorer for å oppdage droner der de ikke skulle være, eksempelvis over luftrommet til en flyplass eller en sikkerhetskritisk installasjon. Deres «Counter-UAV System» (CUS) skal ha en rekkevidde på opp mot ti kilometer.

Ifølge Airbus skal teknologien kunne sikte seg inn på uvedkomne droner og jamme linken mellom dronen og dronepiloten, og er sofistikert nok til at systemet i praksis kan ta over styringen av dronen. Den skal også kunne gå videre derfra ved å spore signalene fra dronepiloten, slik at dennes posisjon kan meldes til sikkerhetsfolk eller politi.

En sprekk i sikkerheten

– Over hele verden har hendelser med fritt tilgjengelige små droner avslørt en sprekk i sikkerheten ved kritiske installasjoner som fabrikker, flyplasser eller kjernekraftverk, uttaler Thomas Müller, sjef for Electronics and Border Security ved Airbus Defence and Space.

Selskapets Counter-UAV System skal altså være et middel for å tette denne sprekken.

Litt avhengig av konfigurasjonen, skal Airbus kunne levere en operativ CUS fra midten av 2016.

Lyst på en drone?
Slik bygger du din egen drone fra bunnen av >>> (Ekstra)

(Kilde: TechRadar)

Les også
Her ser du Googles leveringsdrone i aksjon
Les også
Dette våpenet «skyter ned» dronen din
Les også
Boeing demonstrerer effektiv anti-drone-laser
Les også
Sonys nye drone kan fly i 170 kilometer i timen
Les også
Bjørner blir stresset av droner
annonse