Til hovedinnhold

Kjøttvarer som «dyrkes» i laboratorier er nærmere en realitet

Nye fremskritt gjør laboratorium-kjøttet dramatisk mye billigere.

HLPhoto/Shutterstock.com

Forskningen gjør stadig store fremskritt på mange ulike fronter, og også innen matindustrien jobber forskerne med ny teknologi som kan få store konsekvenser for samfunnet. Som nettstedet Cnet og australske ABC News melder har det nå skjedd et gjennombrudd som gjør at vi kanskje snart kan spise ekte hamburgere uten behov for å slakte dyr.

Forskere tilknyttet Maastricht University i Nederland har nemlig «dyrket» frem kjøtt i et laboratorium – og i tillegg bragt ned kostnadene til et nivå som gjør kjøttet vesentlig mer gangbart for forbrukermarkedet i nær fremtid.

640 kroner kiloen

Teknikken til de nederlandske forskerne går ut på å dyrke frem kjøttceller ved å bruke tusenvis av tråder av muskelmasse fra kyr. Disse trådene kultiveres i skåler som inneholder såkalt føtalt kalveserum, det vil si blod fra kalvefostre, som legger til rette for vekst av celler.

Slik ser det dyrkede kjøttet ut. Foto: University of Maastricht

Slik fremdyrking av kjøttceller har riktignok blitt gjort i lengre tid, men det som er nytt denne gangen er at man har klart å gjøre prosessen mye billigere enn tidligere. Ifølge de nederlandske forskerne er det nå mulig å dyrke frem ett kilogram laboratoriekjøtt for bare 80 dollar, rundt 640 kroner.

For bare ett års tid siden skal prisen ha ligget på rundt 273 000 dollar, rundt 2,1 millioner kroner, for en kjøttmengde tilsvarende én enkelt hamburger. Denne prisen inkluderer da hele den forskningen som lå bak selve produksjonsprosessen, som altså nå er ferdig etablert.

Flere problemer

At prisen nå har kommet ned på et langt mer overkommelig nivå betyr altså at dyrking av kjøtt er blitt langt mer realistisk. Løsningen er også potensielt sett svært ressursbesparende. Ifølge forskerne er det mulig å produsere hele 10 000 kilogram med kjøtt bare med et lite stykke muskelmasse.

Likevel er det ennå en del hindringer som må overkommes. Enn så lenge egner produksjonsteknikken seg kun for produksjon i relativt små mengder, og det kan også bli et problem å oppdrive nok føtalt kalveserum til å skalere opp produksjonen i betydelig grad. Forskerne tror likevel at dyrket kjøtt kan bli en gangbar industri innen 20 eller 30 år.

Forbrukere vil antakelig forholde seg skeptiske til å konsumere kjøtt fremstilt i et laboratorium, men de nederlandske forskerne tror det er mulig å endre denne holdningen. Et annet problem fra et forbrukerperspektiv er at smaken visstnok ikke er på høyde med den ekte varen på grunn av mangelen på fett, men dette kan visstnok løses ved å dyrke egne fettceller.

3D-skrivere har også gjort seg gjeldende innen biologien: Denne kan skrive ut levende menneskevev »

annonse