Til hovedinnhold

Dette er tidenes raskeste sykkel

Flyr bortover veien i over 130 kilometer i timen.

AeroVelo

AeroVelo Eta er offisielt verdens raskeste farkost drevet på ren muskelkraft. Denne sykkelen har nemlig oppnådd en hastighet på 139,45 kilometer i timen.

Rekorden satt i Nevada

Det var sykkelpiloten Todd Reichert som satte rekorden, på et arrangement som heter Battle Mountain World Human Powered Speed Challenge. Løpet var på 200 meter.

Foto: AeroVelo

Den forrige rekorden ble satt i 2013, i en sykkel ved navn Velox 3 syklet av Sebastiaan Bouwier, og var på 133,78 kilometer i timen.

Veien de syklet på befinner seg i den amerikanske delstaten Nevada. Den ligger på 1408 meters høyde, og skal ha fått nytt belegg spesialdesignet for slike sykler i 2009.

Ta en titt på AeroVelos egen video fra rekordløpet:

Naturligvis er det ikke snakk om noen helt ordinær sykkel, men en kuleformet sak der føreren kun har utsikt ved hjelp av kamera.

Tegning av sykkelen.

Flere rekorder

AeroVelo har også satt andre rekorder. Gjengen spesialiserer seg på ulike menneskedrevne framkomstmidler, og har blant annet laget et ornithopter som har klart å holde seg i lufta i 19 sekunder.

Et ornithopter er altså et flygefartøy som holder seg svevende ved å flakse med vingene sine, som en fugl. Mange av de tidligste forsøkene på å fly var i slike maskinerier. Her kan du se video fra rekorden:

AeroVelo har også laget et helikopter drevet av muskelkraft, som har holdt seg svevende i over ett minutt.

Det gjorde de i 2013, og med det vant de Sikorsky-konkurransen, som på det tidspunktet hadde eksistert i 33 år uten noen vinner. Her er en video fra den bragden:

AeroVelo har bittelitt igjen før de klarer å nå målet sitt
Det er nemlig å passere 140 kilometer i timen »

(Kilder: IHPVA og Engadget)

annonse