Nyhet

I disse har Intel puttet en ny og unik prosessor

Vi var med da Intel presenterte «Quark».

Hardware.no/San Francisco: Den nye Intel-toppsjef Brian Krzanich har denne uka allerede vist oss en fungerende Broadwell-prosessor og en fullstendig vifteløs bærbar maskin, under en stor presentasjon som var omtrent like sirkuspreget som enhver storlansering fra en av de andre teknologigigantene i USA.

Temaet var noe kryptisk «Mobilizing Intel», men etter å ha innledet årets IDF-konferanse med fokus på å krympe og mobilisere all teknologi så mye som mulig, var det heller ikke fullstendig uventet – nettopp mer mobilitet er nemlig et viktig område for Intel.

– Det mest spennende jeg har opplevd

Litt sirkus må det være når Intels topsjef går på scenen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Etter hvert som folk flest søker å ha med seg enhetene sine overalt går nemlig salget av tradisjonelle datamaskiner ned, og slike maskiner er en viktig inntektskilde for Intel. Da kan det lønne seg å gi folk den mobiliteten de vil ha, og Krzanich mener åpenbart at å gjøre dette ville vært positivt uavhengig av PC-salget.

– Selv om jeg er fersk i stolen som administrerende direktør her i Intel, har jeg over 30 års erfaring fra bransjen. Og jeg kan forteller dere at utviklingen som finner sted i dag er den mest spennende jeg noen gang har opplevd, fortalte Krzanich, og gjentok futuristenes mantra som forklaringen på hva han mener: Mer personlig, og mer tilkoblet.

Intel-sjefens oppfatning er at endringene i dag, med at alt blir mer mobilt, er de samme vi har sett siden 70-tallet. Som eksempel nevner han at ingen var interessert i en diger mainframe-datamaskin i kjelleren, men at alle ville kunne drive databehandling.

Mer integrering i én brikke

Krzanich varsler et sterkere fokus på å putte flest mulig systemer inn i den samme silisiumbrikken.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

For å klare å levere denne personlige mobiliteten sier Krzanich at nøkkelen ligger i å putte flest mulig systemer og funksjoner i én og samme brikke. Han tror at dette er en teknologisk utvikling som vil akselerere mer og mer.

– Vi lede an i dette, og vil legge vårt fremskritt innen silisium og forskning inn i alle segmenter av databehandling. Vi vil få både nettbrett, mobiltelefoner og PC-er til å gå raskere og bedre enn før, men det er ikke alt, sa toppsjefen.

– PC-en er i ferd med å finne seg selv opp på nytt. Enkelte ting ved dette er åpenbare, som batteritid, formfaktor, og kapabiliteter. Men det er ikke egentlig disse tingene det handler om, alt handler om å lytte til brukerne og utviklerne om hva de vil ha.

– Folk vil ha hybridmaskiner

Intel-sjef Brian Krzanich viser frem den nye Quark-brikken.Foto: Intel

Ifølge Krzanich har Intel gjort dette, og de har funnet ut at folk vil slippe å måtte ha både nettbrett og datamaskiner. For å løse dette har Intel sammen med sine partnere fokusert på det de kaller 2-i-1-maskiner; hybrider mellom nettbrett og PC-er.

– Vi har laget disse produktene, og satt prisnivået til under 400 dollar. Det vi ser er at dette er veien PC-en beveger seg i dag, og disse produktene vil drive utviklingen videre, fortalte han.

Han påpekte imidlertid også at det også finnes rene Intel-nettbrett til en fjerdedel av denne prisen – hvor alt Intel leverer til sine partnere er en formfaktor. Partnerne kan så velge om de vil ha Atom- eller Core-prosessorer, og om vi vil ha Windows eller Android.

En helt ny prosessorfamilie

Et slikt armbånd er en av mange typer enheter som kan inngå i et «tingenes Internett».Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Mens presentasjonen hans gikk mot slutt ønsket Krzanich også å benytte anledningen til å vende mer tilbake til det konseptuelle ved mobilitet og personliggjøring. Derfor vendte han seg til «the Internet of things» – tingenes Internett – som inkluderer alt fra smarte kjøleskap til smartere biler. I tillegg kommer enheter man har på kroppen, som var det Krzanich ønsket å fokusere på.

– Slike bruksområder krever enheter med veldig lavt effektforbruk. De fleste vil jo helst slippe å stoppe opp midt på dagen din og si «nå må jeg lade opp». Slike enheter må også være tilkoblet, ellers blir de verdiløse. Kompakte mål er dessuten nødvendig, for å få plass på kroppen, og sikkerhet blir enda mer viktig, innledet han.

Intel-sjef Brian Krzanich viser frem nye Quark.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Han kunne så vise frem en helt ny prosessorfamilie:

– Jeg har nå erklæring å komme med, som heter Quark. Quark er en femtedel av størrelsen til Atom. Strømforbruket er en tidel av Atom sitt. Vi har designet Quark for tingenes Internett, og gir dere åpen arkitektur, et åpent økosystem, og støtte for industristandard-programvare, fortalte Krzanich til stor applaus.

Eksperimenterer med Quark-prototyper

Dette er referansekortet Intel har laget for utviklere på den nye Quark-plattformen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Toppsjefen kunne videre fortelle at Intel har laget et eget referansekretskort, også designet for tingenes Internett, som andre ingeniører som kan bruke. Dette skal la andre utviklere begynne å ta i bruk Quark, og bygge videre på den nye plattformen.

Intel har selv allerede eksperimentert med bruksområder for teknologien, og for å illustrere dette viser Krzanich frem et par armbånd – det ene litt mer klumpete enn det andre.

– Dette er mer av en grov fabrikk-prototyp, men vi har altså jobbet litt med ting man har på kroppen. Disse armbåndene er bare noe vi har lekt litt rundt med, men vi tenker at disse er én formfaktor våre partnere kan bygge videre på, forklarte han.

– Har aldri vært større

Krzanich mener dagens utvikling er noe av det mest spennende som har skjedd på lenge.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Etter å ha presentert en rekke nyheter i én og samme presentasjon, begynte så toppsjefen i Intel å avrunde sin del av åpningen av den 16. årlige utviklersamlingen for selskapet.

– Datamaskin-landskapet har aldri vært større enn det er i dag, fra de største Xeon-baserte serverne til de minste Baytrail-enhetene. Baytrail-arkitekturen gir enheter med lavere pris, og mindre, mer interessante formfaktorer, og i dag har vi vist dere fungerende 14-nanometers Broadwell-silisium, fortalte Krzanich.

– Vi i Intel prøver å lage produkter som forbrukerne vil ha, som er basert på åpen arkitektur som du kan putte din intellektuelle eiendom på. Jeg kan ikke forestille meg et bedre, mer spennende tidspunkt å være en leder i denne bransjen, og enda viktigere, hos Intel, avsluttet han.

Blant nyhetene toppsjefen i Intel kunne vise frem var en spesiell bærbar:
Denne maskinen er helt lydløs »

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold ifb. IDF.

Les også
Intel kutter tusenvis av stillinger
Les også
Hun vil redde liv med knøttsmå datamaskiner
annonse