Til hovedinnhold

Slik blir du kvitt SMS-reklame

Stadig flere selskaper sender ut reklame til sine tidligere- og eksisterende kunder, men lovligheten rundt dette er fortsatt noe uklar. Selv om du har reservert deg mot reklame i Brønnøysundregistrene, er denne reservasjonen ugyldig dersom selskapet kan dokumentere at dere har et ”kundeforhold”. Det bør imidlertid gå tydelig frem i avtalevilkårene du har godkjent, at selskapet kan sende deg reklame via SMS.

Dersom du mottar uønsket reklame på SMS, er det heldigvis ganske enkelt å få stoppet dette.

Uklare regler?

Når du inngår en avtale med et selskap – ofte på internett i disse dager – står det listet opp en rekke betingelser som du må samtykke til. Ifølge markedsføringsloven skal det derimot framheves at du har et valg om å motta reklame eller ei, og i hvilken form, i nærheten av der du registrerer navn og adresse.

- Det skal synliggjøres når du inngår en avtale at du kan velge å motta reklame eller ikke. Hvis du har gitt ditt samtykke på forhånd, har du og selskapet et kundeforhold, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til Mobilen.no.

(Artikkelen fortsettes.)


Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Innholdstjenester

Han sier videre at en eventuell reservasjon mot reklame i Brønnøysundregistrene ikke er av betydning dersom man har et kundeforhold. Det kan imidlertid være uklart når du per definisjon er kunde hos et selskap, og når eventuelt kundeforholdet er avsluttet.

- Foreløpig er det ingen klare retningslinjer for lengden på et kundeforhold, sier Elton Haug.

- Det eneste vi har besluttet, er at for innholdstjenester opphører kundeforholdet to måneder etter siste gang du bestilte noe fra selskapet. Men vi har ikke hatt så veldig mange saker på akkurat dette foreløpig, legger han til.

Innholdstjenester i denne sammenheng refererer til ringetoner, bilder, videoer og lignende til mobil.

(Artikkelen fortsettes.)

Mange klager

At reklame per SMS blir stadig mer utbredt her til lands, hersker det ingen tvil om. Mobilen.no erfarer derimot at enkelte mindre selskaper ikke kjenner til reglene for utsending av reklame.

- Vi får ganske mange klager på det, avslutter Elton Haug.

Send STOPP?

Har du forvirret deg inn i et kundeforhold med en ringetonepusher, skal det nå være nok å sende STOPP til det nummeret du mottar innholdstjenestene fra – ikke ”Stoppfun” eller noe annet, slik det ofte står i reklamene. Du skal da verken motta ringetoner eller reklame fra selskapet i etterkant.

Gjelder det et selskap du nylig har vært kunde hos, bør du imidlertid ta kontakt med kundeservice og få ditt navn og nummer slettet fra reklamelistene. Det er verdt å merke seg at nyttig eller nødvendig informasjon fra for eksempel banken din – noe som ikke kan kalles reklame – dekkes av ”kundeforhold-klausulen”.

(Artikkelen fortsettes.)

Få hjelp

Om du ikke ønsker å ta deg bryet med å ringe ulike selskaper for å bli kvitt reklame – enten via SMS eller oppringning – gjør det nystartede selskapet Forbrukerhjelpen jobben for deg. Du må riktignok betale for tjenesten.

- Har du kjøpt lodd, støttet en organisasjon med pengegave, eller er løpende kunde hos for eksempel en mobiloperatør, betraktes du som en eksisterende kunde. Dette betyr at man har lov til å ringe deg til tross for reservasjonen din (i Brønnøysundregistrene journ.anm.). Forbrukerhjelpen bistår deg med å bli slettet fra slike kundelister, sier administrerende direktør Tor Martin Olsen i Forbrukerhjelpen til Mobilen.no.

Mer om
annonse