Megler får smekk etter SMS-bud

Vår kommentator Geir Sand Nilsen advarte mot å bruke mobilapper og SMS ved bud på bolig. Nå har reklamasjonsnemnda sagt sitt.

Geir Sand Nilsen og samboeren trodde de hadde sikret seg drømmeboligen på Stovner i Oslo for 5.150.000 kroner. Men tekstmeldingen fra megleren viste seg ikke å være aksept av budet likevel. Nå får eiendomsmeglerfirmaet Krogsveen AS smekk på fingrene for brudd på god meglerskikk.

Les Geirs kommentar her: – Denne artikkelen koster meg 55 000 kroner

– Meglers feil

Det er Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester som har hatt saken til behandling og som nå har felt sin dom. Krogsveen omtaler selv saken på sin hjemmeside.

– I denne saken besto meglers feil i uklar kommunikasjon som skapte en misforståelse, skriver Cathrine W. Temmerud, direktør for fag- og kompetanseutvikling i Eiendomsmegler Krogsveen AS.

Lærepenge

– Det jeg har lært er at jeg må stole på meg selv og egne vurderinger og dokumentere alt man gjør i slike prosesser. Dessuten har jeg lært hvor viktig det er å ha kunnskap om det man gjør, ikke minst ved boligkjøp. Jeg hadde ikke nok kunnskap, og det fikk jeg svi for, sier klageren, Geir Sand Nilsen, til Nettavisen.

Det var i oktober i fjor han og samboeren var på visning og ble med på budrunden om huset de hadde sett seg ut. Gleden var stor da de trodde de fikk aksept på et bud på 5.150.000 kroner - med beskjed om overtakelse 12. september.

Les Sand Nilsens blogg der han skriver om saken

«Fått deg ny bolig»

«Hvis 12.09.2013 er ok for deg som overtakelse så har du fått deg ny bolig for 5.150.000,- Mvh. ...» sto det i tekstmeldingen fra megler.

Men budet som Geir Sand Nilsen framsatte på SMS ble aldri akseptert av selger. Senere samme dag fikk en annen budgiver tilslaget for 5.300.000 kroner.

Ifølge Krogsveen skyldtes det en misforståelse som hadde sitt utgangspunkt i en SMS fra megler underveis i budrunden. I denne meldingen kom spørsmålet om overtakelsesdato knyttet til budet fra Sand Nilsen.

Utdrag fra Sand Nilsens mobillogg:12.33: Sand Nilsen: 5.150.000. Frist kl 13:00Megler: hehe.. forskjellige strategier ute og går.. mottatt12:59: Megler: Nytt bud 5.200.000 til 1315Megler: Hvis 12.09 2013 er ok for deg som overtakelse så har du fått deg ny bolig for 5.150.000,- Mvh (megler) KrogsveenSand Nilsen: Vi går for det. 12.09 er ok. Ringer senere i dag når ute av møte. 1-2 timer. Ok.Megler: De rakk å legge inn bud før fristen og før jeg fikk svar fra deg, ringer du meg?

– Burde vært formulert annerledes

– Denne burde ha vært formulert annerledes, erkjenner Temmerud i Krogsveen.

På samme tid mottok megler et nytt bud fra annen budgiver og sendte ny sms til klageren før den andre sms-en kom fram til ham.

Plaster på såret

Krogsveen har altså beklaget uklarheter i kommunikasjonen og tilbudt klageren 55.000 kroner som plaster på såret. Geir Sand Nilsen på sin side fremmet krav om erstatning på 259.000 kroner. Det kravet avvises, men nemnda forutsetter at Krogsveen betaler klageren de 55.000 kroner de har tilbudt ham.

I diskusjonen om saken har Krogsveen blant annet pekt på at de generelt fraråder at endringer i bud skjer i form av e-post eller sms-meldinger og at det var klageren som insisterte på å benytte sms-meldinger.

– Skapte uklarhet

Nemnda konkluderer med at «Krogsveen kan kritiseres for den uklarheten megleren skapte ved å sende en sms som kan oppfattes som en aksept. Dette er i strid med eiendomsmeglingsforskriften paragraf 6-3, som omhandler meglers plikter ved budgivning, og er følgelig i strid med god meglerskikk, jf. eiendomsmeglingsloven paragraf 6-3».

Følte at noe var galt

– Hva tenkte du da du skjønte at noen andre ville få huset?

– Jeg tenkte hva f... skjedde nå? Jeg hadde en følelse av at noe var galt. Megler avviste det, men jeg hadde den usikkerheten.

– Har det vært verdt bryet å kjøre denne saken mot Krogsveen?

– Jeg har i alle fall fått mange støtteerklæringer, folk som sier de er glad for at jeg turde å stå opp for det jeg mener er rett. På den annen side: På disse fem månedene har vi vært bundet og har ikke kunnet legge inn bud på bolig. Vårt krav var jo at boligen var vår, sier Sand Nilsen.

Han sier han vil tenke seg om før han avgjør om han skal ta saken til retten eller avfinne seg med avgjørelsen i Reklamasjonsnemnda.

Geir Sand Nilsen advarte i en kommentarartikkel på Mobilen.no om å bruke SMS eller mobilapp i budrunder.

Her kan du lese mer om det: – Denne artikkelen koster meg 55 000 kroner

Les også
KIWI advarer mot mobilsvindel
Les også
– Denne artikkelen koster meg 55 000 kroner
Mer om
annonse