Til hovedinnhold

Ble mobilovervåket av kjæresten

Den 30 år gamle oslokvinnen fikk i slutten av januar låne en Nokia N95 av kjæresten. Men hun ante ikke at han på forhånd hadde installert et spionprogram på mobiltelefonen.
Ble redd
Dermed kunne han følge med på hvordan hun brukte mobiltelefonen, og lese tekstmeldingene hun sendte og mottok. - Først var det vanskelig å forstå at han faktisk hadde gått så langt. Jeg ble veldig redd og redd for hva annet han kan gjøre/har gjort, når han kunne gjøre dette. Jeg ble redd for at jeg skulle bli paranoid, sier kvinnen til Mobilen.no.
Den første mistanken om at noe var galt, fikk 30-åringen i mars, da hun mottok mobilregningen for februar. Siden hun har spesifisert mobilregning kunne hun se at det var gjort 2444 oppkoblinger på en måned. Men da disse oppkoblingene ikke gjorde store utslag på mobilregningen slo hun seg til ro med at det nok bare var telefonen som hadde klikket litt.
Leste "logg"


I mai ble hun konfrontert med innholdet i SMS-er som hun visste hun hadde slettet. Kjæresten sa han hadde funnet meldingene ved å lese loggen på mobiltelefonen mens 30-åringen var på badet. - Jeg stusset over hvordan han kunne ha lest meldingene. Jeg lette gjennom hele telefonen for å finne denne "loggen". Jeg fant en "logg", men den inneholdt ikke annet enn meldingsdetaljer som: til/fra hvem, størrelse og når. Jeg lette etter "slettede meldinger" og "søppelkasse". Jeg fant ingenting.
Etter denne episoden kontaktet hun en venninne som jobber med salg av mobile løsninger mot bedrifter. Hun er overbevist om at telefonen er overvåket, og ber 30-åringen om å ringe til Nokia support og Netcom for å be om hjelp.
30-åringen flytter SIM-kortet over til en annen mobiltelefon, og opplever at hun mottar en merkelig SMS fra kjæresten. Denne starter med *#, etterfulgt av en tallstreng på fjorten siffer. Da hun tar dette opp med kjæresten sier han at det må være et slags bilde.
Lite hjelp å få
– Jeg ringer Netcom, men de har aldri hørt om overvåking av mobiltelefoner. Jeg ber dem ta en nærmere titt på telefonregningen min vedrørende all datatrafikken, men hun mener det er feiltasting fra min side. Jeg understreker at det dreier seg om over 2000 feiltastinger i løpet av en måned og hun innrømmer at det kanskje er i det meste laget. Hun kan allikevel ikke hjelpe meg.
– Jeg spør Nokia Support om det er mulig å hente frem meldinger som jeg har slettet. Svaret er negativt: Har du slettet, så er det borte for godt. Ikke mulig å hente tilbake. "Sikkert???" "- Ja, helt sikkert... Dessverre, for mange.."
Nokia Support har imidlertid hørt om at det er mulig å overvåke mobiltelefoner. Jeg forteller hva jeg har opplevd og etter mye spørsmål, bekreftelser på svar jeg allerede har gitt, konkluderer Nokia Support med at de synes jeg bør oppsøke politiet, forteller kvinnen.
Naiv
Senere på ettermiddagen snakker 30-åringen med en IT-kyndig person som kjenner til overvåking av mobiltelefoner. – Jeg spør ham hva han tror om min telefonopplevelse og han synes tydeligvis jeg er en veldig naiv liten pike... "På nettet ligger det hundrevis av overvåkingsprogrammer du bare kan laste ned! De tar kun sekunder å laste inn!En Nokia N95, sier du??? Den er vel den enkleste telefonen å installere noe slikt på... Det er jo en liten datamaskin!! Har du en slik telefon må du ALDRI la den ligge uten tilsyn og du MÅ aktivere pinkode før du kan åpne den... Bare telefonregningene dine burde fått deg til å reagere!!!"

– Han forteller meg om alle de "fantastiske" mulighetene min overvåker har hatt -lese sms-er, overhøre samtaler, sjekke adresseliste osv. Jeg ble sjokkert og stum, sier 30-åringen.
Innrømmer
Når kjæresten ringer denne kvelden, konfronterer hun ham med dette, og han innrømmer at han har overvåket mobiltelefonen. – Vårt forhold blir slutt der og da, sier hun.
Kvinnen har vært i kontakt med politiet, men kommer trolig ikke til å anmelde mannen. – Jeg vil heller la det ligge og komme meg videre. Jeg gidder ikke kaste bort mere energi på denne saken eller denne mannen, sier hun.
Men en ting er hun glad for: – Jeg er veldig glad for at jeg sendte disse SMS-ene slik at jeg oppdaget dette nå og ikke om to år, etter at vi for eksempel har flyttet sammen og fått barn, sier hun til Mobilen.no.
Her er postene som viser datatrafikken:
27. januar-1. februar: 458 oppkoblinger. Kostnad: 3,16 nok (rabattert u mva)
2. februar-1. mars: 2444 oppkoblinger. Kostnad: 49,94 nok (rabattert u mva)
2. mars-1.april: 552 oppkoblinger. Kostnad: 54,67 nok (rabattert u mva)
Er du overvåket?
Om du frykter at du er utsatt for denne typen overvåkning bør du snarest bytte mobiltelefon. I tillegg til spionprogrammer som sender informasjon fra mobilen din, finnes det også programvare og ombygde mobiltelefoner som kan brukes til avlytting.
Sjekk regningen din for unormal aktivitet. Sjekk også at du har ditt originale SIM-kort i telefonen.


FlexiSpy er det mest utbredte spionprogrammet for S60-mobiler.
Slik finner du ut om noen har installert det vanligste spionprogrammet, FelxiSpy, på en Series60-mobil:
Gå til mappen ”Programmer” og åpne ”programbehandler”. Sjekk om det er installert et program som heter ”phones” (Flexispy.A) eller ”RBackupPro”. For å fjerne disse programmene laster du ned F-Secure Mobile Anti-Virus fra http://phoneav.com/.

Mer om
annonse