Til hovedinnhold

Slik surfer du billigst i juleferien

Med mobilt bredbånd på PC-en kan du surfe på internett via mobilnettet. Det betyr at du kan få tilgang til internett på de samme stedene som det finnes mobildekning.

Mange av oss reiser litt rundt omkring i juleferien, og for en god del vil det kanskje være praktisk å ha internettilgang overalt hvor man ferdes.

I Norge har vi tre store tilbydere av mobilt bredbånd, samt et par mindre aktører. Vi har sjekket prisene hos Telenor, NetCom, Ice.net, Chess og Tele2, og flere av dem har gode kampanjetilbud som det kan lønne seg å hoppe på.

Høyt forbruk

Kommer du til å bruke mobilt bredbånd ofte, og både på dagen og kvelden, finnes det abonnementer som passer ditt bruk. Som regel begrenses hastigheten din når du har brukt om lag 5-6 gigabyte med datatrafikk.

Dette er mer enn nok til normal bruk, men det anbefales ikke at du laster ned mange store filer, eller streamer musikk eller video til den store gullmedaljen. Ikke bruk mobilt bredbånd i utlandet, for da gjelder egne, skyhøye priser for bruken.

Tilbyder:Etablering:Mnd.pris:Modem:Kampanje:Maksgrense:
Telenor Dag&Natt499 kr299 kr1 kr3 mnd. gratis6 GB
NetCom Hele Tiden-125 kr*1 krHalv mnd.pris6 GB
LINK Alltid-299 kr1 kr3 mnd. gratis6 GB
Chess SurfKing-249 krGratis lån, ikke bindingstid./599 kr ved kjøp**2 for 1, mobil og PC-abo.6 GB
Tele2 Large299 kr239 kr1 krUt året 499 kr4 GB

Vurdering:
NetCom har for øyeblikket den desidert beste kampanjen for deg som vil bruke mobilt bredbånd mye; Som ny kunde får du halv pris på abonnementet i et helt år. De ordinære prisene og vilkårene på NetCom Hele Tiden var allerede blant de beste i markedet.

Det kan imidlertid være andre ting enn pris som spiller inn for ditt forbruk. Med Ice.net kan du bruke abonnementet i hele Skandinavia til samme pris, mensTele2 lar deg surfe i Sverige og Norge.

Chess har ingen bindingstid og tilbyr utlånsmodem. Telenor har imidlertid kommet best ut i de fleste norske tester som har blitt gjort på dekning og reell hastighet.

Med unntak av Tele2 har alle tilbyderne landet på en strupegrense på 6 GB før hastigheten din begrenses. NetCom, Chess og Ice.net åpner for at du kan kjøpe deg en høyre grense ved behov.

*NetComs ordinære månedspris på Hele Tiden er 249 kroner, men nye kunder som bestiller får prisen halvvert i hele 2011.

**Chess opererer ikke med bindingstid, men du kan kjøpe USB-modem for 599 kroner, eller på avbetaling til 49 kroner per måned, dersom du ikke vil benytte deg av tilbudet om gratis utlånsmodem.

Se også: Slik sjekker du dataforbruk på mobilt bredbånd

Medium forbruk

Det er vel så populært å bestille et abonnement på mobilt bredbånd som inkluderer surfing på kvelder og i helgene. Ulempen er at du må betale per megabyte i tillegg dersom du skulle få behov for å bruke mobilt bredbånd på dagtid.

En annen abonnementsmodell er at du betaler for en fast mengde datatrafikk.

Tilbyder:Etablering:Mnd.pris:Modem:Kampanje:Maksgrense:
Telenor Kveld&Helg0 kr*149/178 kr*1 kr3mnd. gratis, fri etableringKl. 17-07 + helger, maks 6 GB.
NetCom Fritid-129 kr1 kr-Kl. 17-08 + helger, maks 2 GB.
LINK Ofte-199 kr1 kr3 mnd. gratis1 GB
Chess SurfQueen-129 krGratis lån, ikke bindingstid./599 kr ved kjøp**-Kl. 17-08 + helger, maks 2 GB.
Tele2 Large299 kr129 kr1 kr-Kl. 17-08 + helger, maks 2 GB

Vurdering:
Vi ser at tilbudene er forholdsvis like på pris. Den billigste løsningen for 2011 med medium forbruk er faktisk å velge NetComs kampanjetilbud på abonnementet Hele Tiden. Da slipper du å forholde deg til tidspunkter på døgnet, og du slipper å betale inntil 5 kroner per megabyte for bruk utenfor det allokerte tidsrommet. Månedsprisen er faktisk lavere enn NetComs eget Fritid-abonnement.

Hvis du verdsetter andre ting enn pris, som bruk av mobilt bredbånd også i våre naboland, eller stoler på at Telenors dekning og stabile hastighet faktisk er vesentlig bedre enn konkurrentene, bør dette helt klart tas med i vurderingen.

Ice.net, som bruker en annen type teknologi enn 3G-aktørene, har den beste dekningen til havs. Det kan være relevant hvis du har planer om å bruke mobilt bredbånd på båt, eller hvis du bor ved kysten.

*Telenors etableringsavgift er 200 kroner utenfor kampanjetiden. Du betaler en høyere månedspris det første året dersom du kjøper USB-modem til 1 krone.

**Chess opererer ikke med bindingstid, men du kan kjøpe USB-modem for 599 kroner, eller på avbetaling til 49 kroner per måned, dersom du ikke vil benytte deg av tilbudet om gratis utlånsmodem.

Se også: Dette kan du gjøre før hastigheten strupes

Lavt forbruk

Når du surfer på internett på en PC flyr ofte megabytene kjapt unna. Flesteparten av mobilt bredbånd-abonnementene som tilbys på laveste nivå, er nok bedre egnet til surfing på en mobiltelefon.

Betaler som regel for en liten mengde datatrafikk, og deretter må du betale i dyre dommer for eventuell overforbruk. For at dette skal lønne seg kontra å velge et abonnement med høyere månedspris må du ha stålkontroll på ditt eget forbruk.

Tilbyder:Etablering:Mnd.pris:Modem:Kampanje:Maksgrense:
Telenor Av&Til0 kr*99/128 kr*1 krFri etablering500 MB
NetCom Litt bruk-491 kr-100 MB
LINK Uke-175 kr/uke1495 kr-6 GB
Chess SurfKnight-49Gratis lån, ikke bindingstid./599 kr ved kjøp**-100 MB
Tele2 Small299 kr891 kr-500 MB

Vurdering:
Det skal veldig lite surfing til før du har brukt opp 100 megabyte, som er det NetCom og Chess tilbyr med sine abonnement for lavt forbruk. Utover den inkluderte datamengden betaler du 1,50 kroner per megabyte betaler du henholdsvis 1,50 og 1,25 kroner per MB. Selv med makspris på 599 og 499 kroner vil ikke dette være lønnsomt.

Tele2 og Telenor gir deg 500 MB, og selv om det fortsatt er lite, kan det være passende for en som bruker mobilt bredbånd hver måned - men sjeldent. Månedsprisen synes vi er riktig hos begge aktørene.

Ice.net har et unikt og veldig bra konsept i abonnementet Uke, nemlig at du kan betale per påbegynte uke. Det kunne passet alle som trenger mobilt bredbånd i ferier, som nå i juleferien. Problemet er at prisen ikke har blitt justert på to år, og da fremstår Ice.net Uke i dag som vanvittig dyrt. USB-modemet selges til omtrent tre ganger så høy pris som konkurrentene, og selv om det er naturlig at ukesprisen relativt sett er høyere enn andre typer abonnement, er den likevel i høyeste laget.

*Telenors etableringsavgift er 200 kroner utenfor kampanjetiden. Du betaler en høyere månedspris det første året dersom du kjøper USB-modem til 1 krone.

Andre løsninger
NetCom har lansert LTE/4G i Oslo, som gir deg langt høyere hastighet på mobilt bredbånd enn via 3G-nettet. 4G-abonnementene er dyrere enn de abonnementene som er omtalt i denne artikkelen. Telenor jobber også med å rulle ut sitt 4G-nett.

Les mer: Hele Norge skal få 4G

Samme operatør har også lansert en kontantkortløsning på mobilt bredbånd, men med i likhet med NetCom Litt bruk er ikke dette særlig lønnsomt for folk flest.

Har du en smarttelefon kan du utføre en god del av de samme tingene som på en PC. For eksempel sjekke e-post, lese nettaviser, se You Tube-klipp og oppdatere Facebook-statusen din.

Se også: Dette er Norges beste mobiler

Mer om
annonse