Tek.no

Nyhet

Alle må tenke sikkerhet

18 Des 2009 13:15

Det er umulig å forutse nøyaktig hva som kommer til å skje i fremtiden (ikke at det hindrer noen i å gjøre det til et levebrød), men smarte hoder med erfaring og innsikt kan ofte se hvilken vei det går.
Mange vanlige databrukere er opptatt av sikkerhet, og vi har kikket litt på en rapport fra Trend Micro, et av de ledende selskapene innen nettsikkerhet, om hvilke forandringer i som er ventet i trusselbildet fremover. Rapporten tar for seg flere punkter, hvorav kanskje det viktigste er å poengtere at truslene forandrer seg i takt med hvordan vi bruker data og internett.
Money, money, money
Det er pengene som rår - altså er det langt mellom kjellerboende nerder som uten dypere motiver lager virus av typen som ødelegger filene dine. Moderne datakriminelle er nemlig ikke ute etter å ødelegge informasjon; de vil HA informasjon. Og da helst av typen som lett kan omsettes eller misbrukes, som påloggingsinformasjon, bankkortnummer og personnummer.
Angrepene følger altså pengene og de store brukermassene. Tradisjonelt har målet vært datamaskiner med Windows operativssystem, men du som har Mac slipper nå ikke lenger unna. Det er flere grunner til det. For det første er det nå så mange Mac-brukere at angrep direkte mot denne plattformen nå kan være lønnsomt. For det andre er mange Mac-brukere ikke vant til å tenke sikkerhet, noe som er en stor fordel for eventuelle angripere.


Den viktigste årsaken er nok likevel at brorparten av sikkerhetstruslene (godt over 80% i følge Trend Micro) er nettbaserte. I tillegg til metoder som phishing og generelle svindelforsøk, er det nå også en dreining fra de tradisjonelle binære "PC-virusene" mot scripts (kodesnutter) som utnytter plattformuavhengige sikkerhetshull i nettlesere og webteknologi.

Trygg i flokk?

Sosiale nettverk som Facebook har tiltrukket seg mange brukere, og blant våre mange hundre "venner" føler man seg gjerne trygg. Dette er noe cyberkriminelle gjerne utnytter, da terskelen vår for å klikke på lenker eller installere noe vi får fra andre på våre nettverk er mye lavere enn ellers.
I tillegg er slike nettverk et fint sted å snappe opp personlig informasjon som kan komme godt med i ID-tyverier. Økende infiltrasjon av sosiale nettverk er derfor forventet.


Nettskyen: et fristende mål
Den såkalte nettskyen er et begrep som har fått mer og mer omtale i år. Her snakker vi egentlig om internett, eller data og datakraft som befinner seg "et eller annet sted på nettet". Nå ligger riktignok ansvaret for god beskyttelse som regel på den som tilbyr tjenester på nettet, men i og med at dette en bransje i stor vekst forventes det at kriminelle fremover vil rette mer tid og ressurser på å finne svakheter her.
Det mest nærliggende spørsmålet å stille seg er om du har filer eller informasjon i nettskyen som så avgjort ikke bør komme på avveie, men målet trenger heller ikke være å stjele noe. Når flere og flere bruker filer og innhold direkte via internett vil det være kritisk at disse er tilgjengelige døgnet rundt. Et angrep som hindrer en tjeneste i å kommunisere med brukerne kan være vel så bra, ettersom tilbyderen da kan være nødt til å "kjøpe" seg fri fra en sperre.
Mer fokus på mobile plattformer
Utbredelsen av Symbian og nye plattformer som iPhone OS og Android har gjort at stadig flere brukere går mot et bruksmønster med mer bruk av på nett og applikasjoner. Det er derfor ventet at vi fremover også kommer til å se flere og mer alvorlige sikkerhetstrusler rettet mot disse plattformene.

Hva dette betyr for deg

Det liten tvil om at cyberkriminelle, som i alle andre bransjer, merker økende konkurranse og vil fortsette å utvikle nye og mer aggressive metoder. Det er forventet at flere vil gå fra å forsøke stjele informasjon som innloggingsdata for nettbank til å forsøke overføre penger direkte.
Annen kriminalitet vi ser en del av allerede i dag, som svindelforsøk og ID-tyverier, er også voksende. Phishing risikerer en ny vår med bruk av nasjonale tegn i domener, for eksempel med kyrilliske bokstaver som ligner på latinske.
Hvis du allerede har litt sunn skepsis og vanlig bondevett, og dessuten følger rådene våre i artiklene 10 trinn for sikrere databruk og fem tips mot phishing, trenger du egentlig ikke bekymre deg så mye mer i 2010 enn i 2009. Det viktigste er å tenke sikkerhet ved all nettbruk, også der vi tidligere har følt oss trygge - for eksempel ved bruk av mobile enheter og sosiale nettverk.

Les også
Slik lures du på Facebook
Les også
Se opp for falsk Microsoft-antivirus
Les også
Norske Bipper med millionavtale
Les også
Test deg selv for ID-tyveri-fare
Les også
Når PC-en lever sitt eget liv
Les også
Dette sier e-postadressen om deg
Les også
Antivirus uten oppdateringer
Les også
Bruk nettet som virussjekker
Les også
Slik er Microsofts antivirus
annonse

Les også