Tek.no

Nyhet

Snart kan du trolig få tak i interaktive klær

Google vil lage «smarte» klesplagg.

Google YouTube
5 Juni 2015 06:30

Blant ryktene i forkant av Googles nylig avholdte I/O-messe var at søkeselskapet skulle vise frem planene sine for «smarte» klesplagg. Mange hadde nok store forventninger til dette uvanlige konseptet, og heldigvis for de nysgjerrige kunne Google avsløre etterlengtede detaljer på konferansen.

Klessatsingen til Google har fått navnet «Project Jacquard». Konseptet går i korte trekk ut på å lage interaktive klær du kan bruke som berøringsoverflater, som kan veves av spesialutviklede «klesfibre».

Vil gjøre teknologien bredt tilgjengelig

Meningen er på denne måten å integrere elektronikken fullstendig sømløst inn i klærne på en slik måte at du ikke engang vil referere til teknologien som «ha-på-dingser», med derimot simpelthen som «klær».

Under presentasjonen pekte Google på at tilsvarende konsepter allerede eksisterer, men Google har vesentlig høyere ambisjoner for teknologien. Selskapet ønsker ikke å bruke teknologien kun i engangstilfeller i spesielle klesplagg, men derimot lage en fleksibel plattform som gjør at samtlige produsenter og forbrukere kan lage og ha på seg de interaktive klærne.

For å oppnå dette har Google utviklet en løsning som gjør at det er mulig å produsere klærne ved hjelp av eksisterende produksjonsmetoder, slik at bransjen ikke trenger å foreta kostbare endringer og oppgraderinger for å kunne integrere teknologien. Google har allerede inngått partnerskap med blant andre Levi's.

Laget fra grunnen av

I arbeidet med å utvikle denne løsningen har selskapet reist rundt i verden for å skaffe seg kunnskap om hvordan produksjonen foregår. Oppgaven med å lage strømledene tekstiler er i utgangspunktet vanskelig, siden de må tåle både harde påkjenninger under selve klesproduksjonen, vasking, strekking med mer.

Google løste dette ved å utvikle sine egne vevetråder helt fra grunnen av. Disse er laget av tynne metalltråder som er flettet inn i meget tynne silkefibre, og skal ifølge Google både se ut som og kjennes som vanlige tekstiler. De kan også lages i mange ulike farger og tåler harde påkjenninger.

I en kort demonstrasjonsvideo på scenen ser man hvordan man for eksempel kan ringe med mobiltelefonen ved å stryke fingeren nedover langs ermet, og hvordan man kan koble klærne til små elektroniske enheter som kan skjules i små lommer i klærne. Når vi får se forbrukerrettede manifestasjoner av dette er ennå uvisst.

Mer informasjon om Project Jacquard kan du finne på prosjektets hjemmeside.

Den nye teknologien vil trolig få betydning for Googles «tingenes Internett»-satsing: Slik skal Google erobre alle slags smarte dingser »

Les også
Google og Levi's smartjakke ser faktisk ganske kul ut
Les også
Slik blir Googles nye Apple Pay-konkurrent
Les også
Google viste frem nye Android M for første gang
Les også
Kan printe strømkretser på «alt»
Les også
Forskere bygget «skjermteknologi» inn i tekstiler
annonse