Til hovedinnhold

Dette er Canal Digitals nye dekoder

Byr på mye mer krefter, stor harddisk og flere nye nyttige funksjoner.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fornebu/Tek.no: Canal Digital lanserte i går en splitter ny dekoder for deg som er satellittkunde hos selskapet. Den nye modellen er mye kraftigere enn dagens PVR-dekoder fra ADB.

Sammen med denne nye dekoderen kommer det dessuten endringer i plattformen til satellitt-kundene. På menyen står det blant annet et sårt savnet arkiv fra NRK.

Hybrid med mer krefter

Harddisken smekker du inn på baksiden av dekoderen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Den nye dekoderen er laget av Kaon, og er en slags hybrid-dekoder som både kan være en enkel zapper og en opptaker. Modellen har nemlig mulighet for å enkelt koble til en harddisk via en inngang på baksiden av enheten.

Harddisken du får kjøpt, kommer i en egen innpakning som gjør at den passer riktig i dekoderen, og har en kapasitet på 1 TB – dobbelt så mye lagring som det konkurrentene kan skilte med.

Det betyr i praksis at du kan ta opp inntil 500 timer med innhold i den beste HD-kvaliteten – som typisk ligger mellom 10 og 15 megabit per sekund via satellitten.

Skulle 1 TB mot formodning bli for lite, får vi opplyst at det etter hvert vil komme støtte for lagring via USB. Her skal det etter alt å dømme ikke være noe begrensning på hvor stor kapasitet du kobler til.

Ikke klargjort for 4K eller HDR

Slik ser baksiden ut. Programkortet er på størrelse med en simkort.

Den nye dekoderen skal blant annet ha langt mer kraft under panseret, som skal resultere i en raskere og smidigere brukeropplevelse. Men på spørsmål om den takler 4K-oppløsning er svaret nei. Og grunnen er enkel.

– Denne dekoderen er ikke klargjort for 4K. Per i dag svarer det seg ikke å betale prisen det ville kostet å gjøre den rustet for dette sammenlignet med hvor mye innhold som finnes, forklarer Kenneth Tjønndal-Pettersen i Canal Digital.

Det betyr at heller ikke vil takle HDR-funksjonen som du kan få sammen med den skarpe oppløsningen. Men Canal Digital bedyrer at de vil være på ballen når formatet blir mer tilgjengelig.

– Vi ser fortløpende på dette, og når nok innhold begynner å komme på plass vil vi være der når startskuddet går, forteller Tjønndal-Pettersen.

Viste du at du på egen risiko kan firedoble kapasiteten på din nåværende ADB-dekoder?
Slik gikk det da vi skiftet ut harddisken på dekoderen (Ekstra) »

NRK-appen blir å finne på dekoderen innen kort tid.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

NRK kommer som egen app

I test-eksemplaret vi får vist frem dukker det opp en app som mange nok har ventet på. Trykker du på menyknappen dukker nemlig NRK og NRK-super opp som appvalg.

Riktignok er dette fortsatt i en testfase, ergo vil det ta en liten stund til før du får denne hjemme, men den er altså i beta-utgave i skrivende stund – som som betyr at den ikke burde være så langt unna å se dagens lys.

Via denne appen kan du blant annet bla deg rundt i arkivene til NRK, hvor du finner kan boltre deg i flere tiår med egenproduksjoner. I tillegg har statskanalen rettigheter til å vise en rekke serier og filmer i gitte tidsperioder.

Den nye dekoderen er bedre egnet til bruk mot nettbrett og mobiler.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Innebygd Wifi

Den nye dekoderen har for øyet å gjøre blant annet Go-tjenesten bedre å bruke. Per i dag må du ha kablet tilkobling for å hente ned innholdet fra tjenesten på din ADB-dekoder. Det blir det nå en forandring på.

Med den nye Kaon-dekoderen får du nemlig innebygget WiFi, slik at du slipper å bruke kabel.

Samtidig blir dekoderen bedre egnet til deg som vil vise eller se innhold via mobilen eller nettbrettet. Via strømmetjenesten Go kan du nå både bruke Google Cast og Apple Airplay, hvilket gjør at det for eksempel blir enklere å se innhold fra telefonen din via dekoderen.

Slik ser den nye fjernkontrollen ut.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

I tillegg har også fjernkontrollen gjennomgått et ansiktsløft. Den har skiftet farge, og har blitt enda slankere i utformingen. Samtidig får vi beskjed om at selve IR-overføringen har blitt mye bedre, slik at du ikke lenger trenger å «sikte» like nøye mot dekoderen.

Prisen

Dekoderen kommer i salg i løpet av neste uke for deg som allerede er satellittkunde hos Canal Digital. Nye kunder må imidlertid smøre seg med litt tålmodighet, hvor dekoderen kommer for salg den 1. mai.

Prisen varierer også ettersom du vil ha med mulighet for opptak eller ei. Ønsker du dekoderen som en ren zapper koster den deg 1390 kroner, mens du må legge på prisen ytterligere 990 kroner dersom du ønsker deg harddisken i tillegg.

annonse