Til hovedinnhold

Her er alt du trenger å vite om GTX 10-etterfølgeren Volta

Når kommer den, får den HBM2 og hva vil GTX-serien hete?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det har gått 16 måneder siden Nvidia annonserte sin GTX 10-serie. De nye grafikkortene viste seg å være forbløffende kraftige, med ytelsesøkninger på omtrent 76 prosent over forrige generasjon. Nå som AMD over et år senere endelig har vist hånden sin med RX Vega 64 har imidlertid spørsmålet om hva Nvidia vil finne på neste gang atter kommet til overflaten.

Her har vi derfor samlet det vi vet, og det som ryktes, om Nvidias Pascal-arvtaker, Volta.

Dette vet vi

  • Går mot lansering 1. halvår 2018
Nvidia-sjef Jensen Huang viser frem den Volta-baserte GV100 GPU-en som sitter i utregningskortet Tesla V100. En nedskalert Volta-brikke blir før eller siden å finne i GTX-serien.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Volta er navnet på den nye arkitekturen som er planlagt å ta over for den Pascal-baserte GTX 10-serien. Nvidias såkalte «Roadmap» peker på en sen 2017- eller en tidig 2018-lansering. Mest heller det nok imidlertid mot en tidlig 2018-lansering, for det ser ut til at Nvidia tar konkurransen fra AMD med ro. Under en statusoppdatering for investorer uttalte Nvidia-toppsjefen følgende for et par uker siden:

«Vi har ikke annonsert noe når det kommer til Volta for spilling. Vi har mange nye spennende produkter for spillere på vei, men i den nærmeste tiden og for julehandelen tror jeg Pascal er helt uslåelig».

Uttalelsen må jo tolkes dithen at Nvidia ikke vil rushe Volta ut dersom de fremdeles tjener gode penger på Pascal.

  • Er i rute

Volta for «proffe» utregningskort er allerede lansert. Det forteller oss at Nvidia absolutt er i rute med lanseringen men at denne vil skje når de ser det tjenlig å lansere med tanke på konkurranse i markedet og inntekter heller enn når de har mulighet til å lansere.

  • 12nm-prosess og økt energieffektivitet

De Volta-baserte grafikkbrikkene vil produseres med 12-nanometers produksjonsteknologi, til forskjell fra Pascals 16nm. Dette grepet alene vil gi plass til inntil 25 prosent flere transistorer på samme brikkeareal som tidigere, samtidig som energieffektiviteten øker.

Tesla V100-regnekortet har plass til 21,1 milliarder transistorer fordelt på en gigantisk 815mm2 Volta-brikke. GTX 20-serien får en mye mindre brikke, men med et høyere antall transistorer enn dagens GTX 10-serie.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dette sier ryktene

  • Pascal-refresh før Volta

Ettersom konkurransen i grafikkortmarkedet ikke er veldig stor for øyeblikket tror enkelte at Nvidia vil dra det kjedelige «refresh»-kortet på GTX 10-serien før Volta ankommer senere, godt ut på nyåret en gang.

Noe som strider litt imot dette er det faktum at Nvidia allerede i sommer lanserte oppdaterte kort i GTX 10-serien med raskere minne.

Volta-brikken slik den ser ut som en del av Nvidias proffløsninger for servere og regnemaskiner..
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dessuten skal Nvidia fortsatt passe litt på hvor de har AMD, for deres roadmap viser at Vega-etterfølgeren Navi er planlagt for en 2018-lansering. Nvidia er neppe tjent med at konkurrenten tar igjen forspranget de har bygget opp i entusiastsegmentet over de siste to årene.

  • Får navnet GTX 20-serien

Den nye grafikkgenerasjonen har ikke fått noe offisielt navn ennå, så foreløpig viser en til den ved å bruke kodenavnet Volta. Det er likevel naturlig å anta at navnet blir GTX 20-serien, og at vi får modeller som GTX 2080, GTX 2070 og så videre.

  • Venter kanskje på GDDR6-minne

Nvidia bruker HBM2-minne i sine Volta-baserte utregningskort i dag, men det er høyst usikkert om de også vil gjøre dette når GTX 20-serien dukker opp. HBM2 er en ny minneteknologi som gir noen fordeler over GDDR5/X-minne som Nvidia benytter i dag. Blant annet langt lavere strømforbruk og muliggjøring av et mye mer kompakt design av selve kretskortet, som i tur også gir mulighet for mer effektiv kjøling. Men, det er også ekstremt dyrt. 8GB HBM2-minne koster alene omtrent 150 dollar, noe som ifølge GamerNexus er omtrent tre ganger så dyrt som GDDR5-minne, og også langt dyrere enn GDDR5X-minne.

Den første GDDR6-brikken ble vist frem av SK Hynix på forsommeren..
Hardwareluxx

AMD på sin side trenger HBM2-minne i sine RX Vega-kort. Ikke bare fordi hele Vega-arkitekturen deres er bygget rundt det, men fordi Vega 10-brikkene alene stjeler enormt mye strøm. Mer strømsultent GDDR5/X-minne ville sendt strømforbruket gjennom taket. Med dagens RX Vega-kort når strømforbruket bare et stykke opp på loftet taket være HBM2. Nvidia leverer allerede svært energieffektive kort, og er ikke avhengige av det samme energieffektive minnet som konkurrenten. Takket være overgangen fra GDDR5 til GDDR5X-minne er heller ikke minnehastigheten alene noe kritisk argument for å gå over til HBM2.

GDDR6 er raskere og noe mer energieffektiv enn GDDR5/X..
Hardwareluxx

GTX 20-serien kan dermed ende opp med å benytte GDDR5X-minne, men det er jo litt påfallende at minneprodusenten SK Hynix har uttalt at neste generasjon GDDR6-minne vil være klart helt i starten av 2018. Er det dette Nvidia venter på?

Første generasjon GDDR6-minne kan nå hastigheter på inntil 16 Gb/s, nøyaktig dobbelt så raskt som hva det ni år gamle GDDR5-minnet kan vise til. Til sammenligning når GDDR5X-minne, som er benyttet i GTX 1080 og GTX 1080 Ti, inntil 11 Gb/s.

En mulighet er selvsagt at Nvidia spanderer på seg å benytte HBM2-minne i entusiastkortene GTX 2080 og GTX 2080 Ti, mens mellom- og budsjettklassen får GDDR5X/GDDR6-minne.

  • GTX 20-serien blir dyr i dag

Ifølge PCGamer skal Huang ha uttalt at Volta på nåværende tidspunkt ville være for dyr til å lanseres for spillere, noe som også er den offisielle grunnen til at arkitekturen kun er tilgjengelig for profesjonell bruk i datasentre.

«Disse brikkene er dyre å designe», forteller Huang, og mener produksjonskostnadene er «flere hundre dollar for tett opptil 1000-dollargrensen».

Da Nvidia lanserte Pascal-arkitekturen og GTX 10-serien heiset selskapet prisene kraftig i forhold til nivået GTX 900-serien ble lansert for. Nvidia føler seg kanskje ikke sikre på om forbrukere er villige til å være med på enda en prisgalopp på grafikkort, markedsposisjonen til tross.

Mens vi venter...

Nyt ventetiden, for vi går spennende tider i møte. Men, husk å være fornøyde med grafikkortene som allerede finnes på markedet også. Den siste generasjonen ga et ytelsesløft vi sjelden har sett tidigere, og det foreligger ingen spor som peker på en snarlig ny generasjon. Vil du gå spillhøsten i møte med god grafikk kan du derfor gjøre lurt i å sjekke ut vår grafikkortanbefaling først som sist.

Del gjerne informasjon du har lest, eller hvilke forhåpninger du har, til Volta med andre forumbrukere i diskusjonsfeltet nedenfor!

Dette er teknologiene du vil ha i den neste PC-en din:
DDR5, PCIe 4 og HBM3 er under utvikling »

annonse