Til hovedinnhold

Før første gang på 20 år har amerikanerne mistet pallplassering i supermaskinkåring

National Supercomputing Center in Wuxi

Superdatamaskiner, de digre beistene som brukes til å foreta ekstremt krevende utregninger, er et område hvor USA og Kina har rivalisert i en årrekke. Nå foreligger den nye listen over de kraftigste superdatamaskinene i verden, og denne gangen har det skjedd en stor endring.

I sin seneste pressemelding kan TOP500, sammenslutningen som rangerer superdatamaskinene, kunngjøre at USA er presset ut av de tre øverste plasseringene. Dette skal kun ha skjedd én annen gang i historien, og det var i 1996, altså for 21 år siden.

Kina på overlegen førsteplass

På førsteplassen over verdens kraftigste superdatamaskiner ligger kinesiske Sunway TaihuLight, som også i fjor lå på toppen. Denne maskinen har en ytelse på vanvittige 93 petaflops. Til sammenligning hadde den forrige rekordholderen, kinesiske Tianhe-2, en ytelse på 33,86 petaflops.

Sveitsiske Piz Daint har hoppet flere plasser og ligger nå på tredjeplass.
Swiss National Supercomputing Centre

Tianhe-2 ligger nå på andreplassen, som altså betyr at Kina dominerer helt i toppen, og på tredjeplassen har det denne gangen sneket seg inn en sveitsisk maskin med navnet Piz Daint. Denne hadde tidligere en mye lavere plassering med 9,8 petaflops, men fikk nylig en oppgradering som doblet ytelsen til 19,6 petaflops, noe som altså dyttet den opp til tredjeplass.

Norge på 153.-plass

Selv om USA ikke lenger har noen topp tre-maskiner er det fremdeles USA som dominerer generelt sett. Hele fem av de ti kraftigste superdatamaskinene er amerikanske, og det er også USA som har flest superdatamaskiner samlet sett, med 169 av 500 maskiner på listen.

Kina ligger tett bak med 160 maskiner, og deretter følger Japan, Tyskland, Frankrike og Storbritannia med henholdsvis 33, 28, og 17 superdatamaskiner hver.

Den høyest plasserte norske maskinen er for øvrig Fram, som med en ytelse på 953 teraflops ligger på en 153.-plass på 500-listen. Fram er et distribuert, Linux-basert system som man startet arbeidet på så sent som i april i år, og som har base ved Universitetet i Tromsø.

Hele listen over de 500 kraftigste superdatamaskinene finner du hos TOP500.

USA skal snart bygge en superdatamaskin som knuser alle konkurrenter: Aurora skal få en ytelse på saftige 180 petaflops »

annonse