Til hovedinnhold

Sjekk ut Aston Martins flyvende sportsbil

Viste frem konsept på flyshowet i Farnborough.

Aston Martin
Stein Jarle Olsen

På flyshowet i Farnborough nylig viste Aston Martin frem sin smått futuriske flyvende bil.

Volante Vision Concept, som flybilen er kalt, er et hybrid-elektrisk kjøretøy som kan ta av og lande vertikalt og en toppfart på rundt 320 kilometer i timen.

Det vil i tilfelle gjøre at du kunne flydd Oslo-Bergen på rundt en times tid, gitt at flybilen har tilstrekkelig rekkevidde.

– Føles som et jagerfly

Selskapet hevder selv at flyvende kjøretøy vil kunne være løsningen på dagens overtrafikkerte bilveier, og at det vil kunne gjøre det mulig å pendle over større avstander til jobb.

Volante-konseptet har plass til tre, og er utviklet i et samarbeid mellom Aston martin, Cranfield Aerospace Solution, Cranfield University og motorprodusenten Rolls-Royce.

– Den føles som et jagerfly, men samtidig har den Aston Martins luksus, sier Rolls-Royces sjef for fremtidige flykonsepter, David Debney, til Reuters.

Volante-konseptet vil kunne ta off og lande vertikalt, takket være rotorer som kan endre vinkel.
Aston Martin

Selvflyvende

Aston Martin

Flybilen vil kunne fly seg selv, og ifølge Autocar har Aston Martin en plan om å ha en prototype i luften i 2020.

Den vil imidlertid ikke bli billig.

Aston Martin

– Dette er åpenbart et luksusprodukt - en sportsbil for lufta - så prisingen kommer til å være deretter. Definitivt en syvsifret sum, sier Aston Martins Simon Sproule til Reuters.

En syvsifret sum henspiller her på dollar, så sannsynligvis snakker vi minst ti millioner norske kroner.

Se for øvrig selskapets skrytevideo under:

Mange om beinet

Aston Martin er ikke de eneste som jobber med flyvende bilvarianter. Google-grunnlegger Larry Page eier for eksempel selskapet Kitty Hawk, som jobber med å utvikle både små personlige flybiler og større varianter som kan fungere som taxier.

Enmannskjøretøyet til Kitty Hawk er kalt Flyer og har allerede vært i luften. Den flyr foreløpig bare tre meter over bakken og i maks 32 kilometer i timen foreløpig.

I motsetning til Aston Martin-varianten er imidlertid Kitty Hawk Flyer helelektrisk, og batteriet innvendig skal rekke til mellom 12 og 20 minutters flytid. I USA er den regulert som såkalt Ultralight-kjøretøy, noe som ikke krever verken registrering som fly eller pilotsertifisering. De kan imidlertid kun flys over områder hvor det ikke er tett med mennesker.

Page eier også et annet flybilselskap kalt Opener, og har dessuten selskap av en rekke andre selskaper som jobber med liknende ting. Uber har for eksempel jobbet mye med flyvende biler, og selskaper som Airbus og en rekke oppstartsselskaper er inne på samme tanke.

Tror du flyvende biler vil bli en suksess? Hør fra deg i kommentarfeltet.

Kitty Hawk Flyer.
Kitty Hawk
annonse