Til hovedinnhold

Tyver stjal maskiner brukt til kryptograving for over 15,5 millioner kroner

– Et tyveri i en skala vi aldri har sett før, sier politimann.

BENOIT TESSIER
Ole Henrik Johansen

Hele 600 datamaskiner, som ble brukt til å grave etter blant annet bitcoins, har blitt stjålet på Island. Ifølge politiet er dette det største tyveriet på den nordatlantiske øya noensinne, melder Associated Press.

– Dette er et tyveri i en skala vi aldri har sett før, forteller Olafur Helgi Kjartansson, politimann for Reykjavik-området.

Hittil er elleve personer arrestert for tyveriet, inkludert én sikkerhetsvakt. En dommer har beordret at to av personen forblir i varetekt.

Over 15,5 milioner i verdi

De 600 maskinene som ble stjålet var spesiallagde for å grave etter kryptovaluta, og var verdt mye penger både i faktisk komponentverdi og for framtidig inntjening. Så langt har ingen av det stjålne utstyret kommet til rette, som har en estimert verdi på over 15,5 millioner norske kroner.

Det betyr at hver av maskinene har en verdi rundt 26 000 kroner. Det er med andre ord snakk om kraftige maskiner, noe som her helt nødvendig til det de brukes til. Å grave etter kryptovaluta er nemlig en tung oppgave for PC-ene, og som krever dyre grafikkort.

Strømmer til Island for å grave

Med så kraftige maskiner kreves det en god del strøm for å holde gravingen i gang. Derfor strømmer stadig flere selskapet til sagaøya for å sette opp maskinparker som skal grave frem bitcoin og tilsvarende valuta.

Island har nemlig veldig lave strømpriser, grunnet fornybare kilder som geotermisk- og vannenergi.

I jakten på de stjålne maskinene, følger nå politiet nøye med på strømforbruket på øya. Skulle det plutselig komme en kraftig oppgang i strømforbruket fra et hus eller bygning, vil nok Kjartansson og hans kolleger komme på besøk.

Vil du lese mer om bitcoin?
Her kan du lære mer om hva teknologien er bygget på »

(Kilde: Associated Press, The Globe and Mail)

Mer om
annonse