Tek.no

Nyhet

Apple og Supermicro avviser stor rapport som hevder at maskinvaren deres har blitt hacket av Kina

Colourbox/Yeko Photo Studio
9 Okt 2018 13:38

Nylig ble det publisert en større rapport som hevdet at kinesiske agenter har plantet spion-mikrobrikker i maskinvare som leveres til blant annet Apple og Amazon, som kan åpne for skjult overføring av data til kinesiske myndigheter.

Nyhetsbyrået Reuters melder at Apple nå har kommet på banen i saken.

Under en høring i den amerikanske kongressen i helgen benekter iPhone-produsenten at installasjon av slike mikrobrikker har funnet sted.

Sier at ingenting er blitt funnet

– Apple proprietære sikkerhetsverktøy søker kontinuerlig etter akkurat denne type utgående trafikk, som indikerer eksistensen av skadevare eller andre ondsinnede aktiviteter. Ingenting har blitt funnet, sa en Apple i en uttalelse til Reuters.

Påstandene i saken ble fremsatt av avisen Bloomberg Businessweek i en større rapport som er basert på omfattende intervjuer med til sammen 17 anonyme kilder kilder i amerikansk etterretning og hos selskapene som er rammet.

Saken handler om at kinesiske aktører skal ha fått tilgang til produksjon av maskinvare hos selskapet Supermicro, via selskapets kinesiske underleverandører. Supermicro er en stor leverandør av servere og annen fysisk maskinvare over hele verden.

Skal ha installert små brikker

Blant de mange kundene til Supermicro er store teknologiselskaper som Apple og Amazon, og de har også kunder i Norge.

De kinesiske agentene skal ha installert små brikker på størrelse med riskorn som kan brukes til å gi tredjeparter skjult tilgang til maskinvaren. Brikkene skal ha blitt oppdaget etter at Amazon kjøpte et selskap som brukte servere levert av Supermicro.

Som en følge av oppdagelsen startet Amazon en etterforskning som hittil skal ha avslørt at rundt 30 amerikanske selskaper er omfattet av saken. Etterforskningen pågår imidlertid ennå.

Benektes også av Supermicro

I tillegg til Apple har også Supermicro selv benektet anklagene. Selskapet la ut en pressemelding samme dag som Bloomberg-artikkelen ble publisert hvor påstandene avvises på det sterkeste.

– Supermicro har aldri funnet noen ondsinnede brikker, og heller aldri blitt informert av noen kunder om at slike brikker er blitt funnet, skriver selskapet i pressemeldingen.

Det har ennå ikke kommet noen offisielle kommentarer fra myndighetene om saken, og enn så lenge står Bloomberg ved påstandene i rapporten sin.

Les også: USA, Storbritannia og andre vil legge inn bakdører i mobiler for å omgå kryptering »

annonse

Les også