Tek.no

Nyhet

Vil du bygge robot for Google?

Marius Røstad
14 Sept 2007 10:05

Google Lunar X Prize er en konkurranse med mål om å få menneskeheten tilbake på månens overflate. Entreprenører, visjonære og ingeniører fra hele verden inviteres til å delta. Søkegiganten Google har sponset konkurransen med 30 millioner dollar (169 millioner kroner) for å kunne sette sitt navn på det.
Målet er å bygge en robot som kan bevege seg minst 500 meter på månens overfalte. Videre skal den blant annet også kunne sende video og bilder tilbake til jorden.
Google-gründere Larry Page og Sergey Brin hevder også de gjør dette for å få opp entusiasmen for realfag blant verdens barn. Derfor har de lansert Googlelunarxprize.org som skoleklasse skal bruke for å lære mer om prosjektet.

Les også:
- Roboter kriger for medalje
- Romhotell straks klar for gjester
- Utforsk Mars på egenhånd

Koster mindre
Ideen er at konkurransen skal få privat industri til å utvikle ny robotteknologi som kan få ned kostnaden på utforskningen av rommet. For samtidig som denne konkurransen går av stabelen jobber romorganisasjonen NASA med å sende astronauter tilbake til månen. Noe flere mener er et dyrt alternativt.
Forskningsdirektør Peter Norvig i Google hevder NASA gjør dette på den dyre måten, og at de burde satse på roboter i stedet for mennesker. Norvig har kanskje mer bakgrunn for å si dette enn de fleste andre, siden han tidligere har jobbet for NASA.

Flere premier
Konkurransen deles inn i flere segmenter. For å vinne hovedpremien på 20 millioner dollar (113 millioner kroner) må roboten lande og utføre oppdraget før desember 2012. Hvis ingen klarer dette har de inntil desember 2014 på å klare oppdraget før konkurransen er over. I denne perioden vil imidlertid summen synke til 15 millioner dollar (84,7 millioner kroner).
Roboter som beveger seg lenger enn de 500 påkrevde meterne kan også få bonuspenger fra potten på fem millioner dollar (28 millioner kroner).
Andrepremien på fem millioner dollar går til en robot som kommer seg til månen og sender data tilbake, men det kreves ikke at denne beveger seg.

Har skapt romturisme
Den ideelle organisasjonen X Prize Foundation står bak konkurransen, sammen med Google. X Price er mest kjent for Ansari X Prize der 26 lag fra syv forskjellige land konkurrerte om å fly et gjenbrukbart fartøy 100 kilometer over jorden.
SpaceShipOne vant Ansari X Prize-prisen på 10 millioner dollar i 2004. Fartøyet de lagde har blitt modellen for selskapet Virgin Galactic, som skal drive med romturisme.

annonse

Les også