Nyhet

10 fine ting i Windows 7

Slippet av det meget omtalte operativsystemet Windows 7 er nå en knapp uke unna. For de fleste av dere som de siste månedene har kjøpt en ny datamaskin med Windows Vista vil dere (som dere sikkert allerede vet) fritt oppgradere til Windows 7 om dere ønsker. Og siden Windows 7 på de aller fleste måter er en klart bedre operativsystem, er det noe vi for så vidt anbefaler.
Her er noen av de gode grunnene:
Aero Snap
Drar du et vindu til skjermkanten vil den automatisk "feste" seg til kanten og fylle halve skjermen. Dette er spesielt nyttig for oss med bredskjerm, siden vi da kjapt og enkelt kan sette to vinduer ved siden av hverandre - kjekt når det skal jobbes effektivt. Drar du vinduet til skjermen øverste kant vil den maksimeres.Aero Shake
Dersom du har et skrivebord med mange vinduer oppe og kun ønsker fokus på det du holder på med, kan du gripe tak i det med muspekeren og "riste det", noe som får alle andre vinduer til å minimeres.
Aero Peek
Forhåndsvisningen som står sentralt her gjør at Windows' oppgavelinje faktisk fungerer så bra som den gjør. Når du nå holder (ikke klikker) muspekeren over et av ikonene på oppgavelinjen får du - dersom programmet er aktivt - forhåndsvisning av alle vinduene som hører til den applikasjonen. Fører du muspekeren over hvert enkelt av disse forhåndsvisningsvinduene vil originalvinduet komme til syne, mens de andre vinduene blir gjennomsiktige.
Dersom muspekeren føres helt ned i høyre hjørne av skjermen vil også Aero Peek sørge for at samtlige vinduer blir transparente.

Oppgavelinjen

Den nye oppgavelinjen virker enklere enn noensinne, men med Aero Peek får du egentlig godt med kontroll. I tillegg har den fått noen små forbedringer, som at du med Windows Media Player også får enkel avspillingskontroll i forhåndsvisningsvinduet, og at ikonet dobler som progresjonsindikator (eller hva det nå heter - se bildet under).


Kalkulator
Når du nå skriver inn regnestykket kan du se hva du allerede har tastet inn. Perfekt for rotehuer (som undertegnede).
Problemregistrering
Om du har problemer med en bestemt operasjon kan du bruke dette verktøyet, som trinnvis og automatisk lager skjermbilder og beskriver kronologisk hva det trykkes på og hva som skjer. Undertegnede forestiller seg likevel at det kommer til å bli brukt mer den andre veien - som en illustrert oppskrift på hvordan noe skal gjøres. Alle som har forsøkt forklare noen korrekt fremgangsmåte med ord eller tekst vet akkurat hvor frustrerende det kan være.
Når "problemregistreringen" er ferdig ender du opp med en fil som da kan sendes til rette vedkommende, og kan leses av i Internet Explorer.


Problemregistrering startes kjapt ved å trykke Start-knappen (eller Windows-tasten på tastaturet), skrive psr og trykke Enter-tast.
Kalibrering av skjerm
Mer tid foran skjermen setter høyere krav til bildet vi tross alt skal stirre på i timesvis hver dag. I W7 er det et par fine verktøy innebygd for å hjelpe deg til et bedre skjermbilde.
Clear-type tekstjustering viser deg flere valg når det gjelder tekst, slik at ganske enkelt stiller det inn ved å velge det som ser best ut.
Skjermfargekalibrering viser deg hvordan du skal stille inn farger, kontrast og lysstyrke.
Dersom du har flere skjermer kan du ha separate innstillinger for hver enkelt.


De to programmene startes enklest ved å trykke Start-knappen og skrive cttune for tekst og dccw for farger.
Les også: Bedre skjermbilde på 1-2-3
Touch
I motsetning til de tidligere Windows-utgavene er Windows 7 i større grad lagd med touch-funksjonalitet i tankene. Brukere av tablets og andre datamaskiner som kan styres med fingere vil få en helt annen opplevelse. Mer om dette finner du i artikkelen Slik blir touch på Windows 7.
Sisteliste
Dette kalles for "jump lists" på engelsk og er enkelt fortalt en liste over siste dokumenter av ymse slag - nå sortert på hvilken applikasjon som faktisk brukes for disse filene. Bilde under.


Standardskriver etter nettverk
Mange av oss har bærbare datamaskiner som vi bruker på forskjellige steder - hjemme, på jobb, skole, venner, foreldre... og de har alle forskjellige skrivere. Så å forsøke skrive ut noe direkte når du ikke er hjemme blir problematisk fordi standardskriveren din ikke finnes. I Windows 7 vil systemet automatisk bytte standardskriver etter hvilket nettverk den er på.

Les også
Slik installerer du Windows 7 fra USB
Les også
Windows 7 under piratangrep
Les også
Wally fikser bakgrunnen for deg
Les også
Derfor bør du velge 64-bit Windows
Les også
Bytt språk på Windows
Les også
Slik er Microsofts antivirus
annonse