Til hovedinnhold

SNIKTITT: Nokia C6

Vi har tatt en sniktitt på Nokia C6, den billigste av de fire første Nokia modellene med det nye operativsystemet  Symbian^3.
Navnekaos
Det forundrer oss en smule at Nokia ikke har større oppfinnsomhet når det gjelder navnevalg. Det er under et halvt år siden Nokia sist lanserte en modell som het C6. Den første C6-modellen hadde fremskyvbart tastatur og et annet operativsystem enn modellen som ble lansert under NokiaWorld sist uke.

Nykommeren har AMOLED-skjerm som reagerer på berøring og støtter mulltitouch, mens den første C6-modellen har en trykkfølsom skjerm. Nye C6 har også bedre kamera, lavere vekt, raskere prosessor, ny grafikkaksellerator, raskere Wi-Fi, bedre batterikapasitet og flere andre forbedringer.

De to modellene har altså ikke stort mer felles enn navnet og skjermstørrelsen. 
 
For å skille de to modellene heter den nye modellen C6-01, mens den gamle heter C6-00. Begge har C6 trykket på fronten.
 
Design
Det første vi merker oss når vi får nye Nokia C6 i hånden er at dette er en relativt tung mobiltelefon. Chassiset i rustfritt stål får telefonen til å virke solid, men samtidig blir den en tyngre enn den ville blitt om dekselet var i aluminium eller plast. 
 
C6 er 14 millimeter tykk, og virker atskillig mer lubben enn storebror Nokia N8. C6 er riktig nok bare én millimeter tykkere enn N8, men siden C6 er både lavere og smalere, så virker forskjellen større enn den i virkeligheten er. C6 er billigere enn N8, og det synes.

Nokia C6 har form som et såpestykke. På høyre side er det en rekke taster. Øverst sitter volumtasten, på midten er det en skyvetast for skjermlås, og nederst finner du en kameratast. Baksiden er avrundet med et kamera som ligger i plan med batteridekselet. Over kameraet sitter to dioder som fungerer som fotolys.

På toppen av telefonen er det inngang for microUSB, 2,5 mm lader og 3,5 mm minijack. Minijack-kontakten brukes også når du skal ta ut skjermbildet via kabel.

Fronten er dekket av en stor glassflate som har lett for å suge til seg fingermerker. Under skjermen er det bare en tast, i tillegg til at det på hver side av denne tasten er berøringsfelter som erstatter de tradisjonelle samtale av/på-tastene.

Clear Black
Vi har ikke studert skjermen på C6 ute i sollys, noe den ifølge Nokia selv skal takle bedre enn tidligere Nokia-skjermer. C6 har i likhet med de øvrige nykommerne fra Nokia, fått det selskapet kaller Clear Black Display (CBD).

Om det sorte virkelig er sortere på denne skjermen enn på andre AMOLED-skjermer er vi litt usikre på.


Brukergrensesnitt
C6 ligger godt i hånden, og det nye brukergrensesnittet i Nokias Symbian^3-mobiler er både lett å bruke, reagerer raskt og gir rom for individuelle tilpasninger. Det er blitt lettere å skaffe seg ekstraprogrammer som lastes ned direkte til mobiltelefonen (apps), samtidig som menyene er gjenkjennelige for alle som har hatt en Nokia før.

Grensesnittet minner mye om det du får på operativsystemene Android og Bada, hvor du også kan kjøre miniprogrammer (Widgets) og legge snarveier på flere startskjermer.

Avansert
Noe av det som gleder oss mest med C6 er at den faktisk gir tilnærmet samme brukeropplevelse som langt dyrere Nokia N8. Prosessoren er lik, og de to mobiltelefonene kan kjøre de samme programmene. Begge kan filme i HD, og her er samme GPS, Wi-Fi og 3G-hastighet.  Forskjellen ligger i designen, og at noe av maskinvaren er litt enklere på C6 enn på N8.

Her er hva som i hovedsak skiller de to (N8 i parentes):

  • Mål: 103.8 x 52.5 x 13.9 mm (113.5 x 59.1 x 12.9 mm)
  • Vekt: 131 gram (135 gram)
  • Skjermstørrelse: 3,2 tommer (3,5 tommer)
  • Kamera:  8 megapiksler, diodelys (12 megapiksler, Xenon Flash og Carl Zeiss-optikk)
  • Minne: 340 MB (16 GB)
  • TV ut: Komposit/DLNA (HDMI DLNA)

Forskjellene er på ingen måte uvesentlige. N8 ser bedre ut, og er høyere spesifisert enn C6. Men også C6 har gode spesifikasjoner. Spørsmålet du må stille deg er om du virkelig trenger de ekstra godbitene som N8 byr på. Mens Nokia N8 koster rundt 4000 kroner, skal C6 koste rundt 2500 kroner. Å finne en Android-mobil med tilsvarende spesifikasjoner til samme pris kan du enn så lenge bare glemme.

Søk her etter beste pris på Nokia C6
Søk her etter beste pris på Nokia N8

 

Mer om
annonse