Tek.no

Nyhet

Hold styr på utlandsregningen

Janne Bjergli
5 Okt 2005 12:19

I sommer ga mobilen.no sine lesere en rekke tips og vink om hvordan man kunne unngå å gå i fella og få håpløst høye mobilregninger fra utenlandsferien. For det er ikke alltid så greit å finne ut hvordan du billigst mulig kan holde kontakten fra strandsenga.
Nå blir dette langt enklere for store deler av våre europeiske medborgere. I sommer lanserte Europakommisjonen nemlig ideen om å opprette en forbrukerside som skulle gjøre det enklere å finne billige kommunikasjonsløsninger for alle EU-borgere som ringer fra utlandet.
Denne nettsiden har nå kommet på beina, og på den offentliggjøres roamingpriser fra de 25 medlemslandene i EU. I stedet for å søke rundt på alle de europeiske operatørenes hjemmesider for å finne billige måter å ringe hjem på, kan de nå bruke hjemmesiden til europakommisjonen.
Store forskjeller
Som vi kom fram til i sommer er det store forskjeller på hva det koster å ringe i utlandet, avhengig av hvilken roamingoperatør du bruker.

Dersom du ønsker det kan du i stedet for å la mobilen velge nett automatisk, altså finne ut hvilket nett det er billigst å bruke, og stille inn mobilen etter dette.

Siden forteller blant annet at danske Telia-kunder må betale nesten 40 kroner for en samtale fra Frankrike dersom de bruker operatøren Bouygues eller SRF, mens kunder hos danske 3 slipper unna med en brøkdel av prisen, nemlig fem kroner.

 

Ikke for Norge
Dessverre kan ikke norske forbrukere benytte seg av denne tjenesten. Ettersom tjenesten er nylansert er det naturligvis mulig at EØS-landene blir innlemmet i oversikten etter hvert.
Både Telenor og NetCom har fastpris når du ringer hjem fra europeiske land, enten du er på ferie eller jobb i utlandet. Dette gjelder kun for privatkunder, så kunder med andre typer abonnement må fremdeles forholde seg til forskjellige roaming-operatører med store prisforskjeller.
Øker konkurransen
Siden ideen om den nye nettsiden ble lansert har flere operatører kommet med spesielle tilbud for bruk i utlandet, og Viviane Reding i Europakommisjonen sier i en pressemelding at de ønsker å fremme konkurransen i industrien og oppfordre til rimeligere og mer lettfattelige priser.
Telenor Mobil samarbeider med en rekke europeiske operatører, og ser positivt på det nye initiativet fra Europakommisjonen.
- Dersom dette fungerer etter hensikten og hjelper forbrukerne å orientere seg på prisbildet, er det et godt initiativ, sier informasjonssjef i Telenor Mobil Esben Tuman Johnsen.
Hvis de europeiske roamingprisene går ned som en følge av den økte fokusen på dette området, utelukker han ikke at dette også vil komme norske forbrukere til gode.
- Vi har ikke noe ønske om å holde roamingprisene høye, sier han.

 

Du kan lese mer om den nye nettsiden her

annonse

Les også