Til hovedinnhold

Dataprogram stepper inn når du blir sliten

Overvåker hjernen din og tar over oppgaver for deg.

Brainput er navnet på et system som skanner hjernen din for aktivitet mens du for eksempel jobber foran en PC. Hvis du får for mye å gjøre samtidig eller begynner å bli trøtt, begynner Brainput å ta over eller endre deler av grensesnittet på datamaskinen for å gjøre jobben enklere for deg.

Systemet er lagd av forskere ved MIT i USA og tar i bruk et pannebåndaktig og mobilt system som skal være lett å håndtere for brukeren. Analyser av hjernedataene blir matet inn i et system – som etter hvert kan lære seg å gi deg en pause når du har behov for det.

Hjelp til multitasking

Det er flere måter for en datamaskin å finne ut om du er sliten på – blant annet observasjon av hvor raskt du skriver og hvor ofte du skriver feil, eller et kamera som gjenkjenner ansiktsuttrykk.

Brainput skal derimot prøve å angripe problemet ved roten, det vil si selve hjernen.

Forskerne benyttet seg av eksperimenter hvor en person kontrollerte et par roboter samtidig gjennom en labyrint. Robotene var utstyrt med sensorer som mottok informasjon om personens mentale tilstand, og når brukeren ble for sliten, begynte de å navigere mer automatisk gjennom labyrinten.

Den overordnede innsatsen til brukeren ble dermed forbedret. Testpersonene ble heller ikke irritert eller satt ut av den automatiske «hjelpen» når de drev med slik multitasking. De ble derimot frustrerte over hjelpen hvis de ikke var slitne eller veldig opptatte.

Ifølge forskerne kan dette systemet bli satt inn i datamaskiner og liknende for å hjelpe hardtarbeidende mennesker med å forbli effektive på jobb.

Sjåfører og piloter

Brainput vil ikke bare være til hjelp for slitne PC-brukere. Forskerne bak prosjektet forteller at et slikt system også kan bli brukt til å hjelpe sjåfører og piloter.

I fremtiden kan Brainput nemlig justeres til å virke sammen med andre typer hjerneaktiviteter og situasjoner, men en del arbeid gjenstår for å få til akkurat dét.

(Kilde: Technology Review)

annonse