– Dette er ''ikke'' revolusjonerende

Det mener journalist Einar Eriksen, som har fulgt dagens lansering fra Apple.

En lansering i denne bransjen er alltid spennende. Ryktebørsen går varm, men om ryktene stemmer er det ingen som vet. Kanskje lanseres det noe helt revolusjonerende, eller kanskje det bare lanseres noen oppdateringer som ingen egentlig bryr seg om. Vi har gått skuffet fra mange lanseringer.

Før dagens lansering fra Apple verserte det en rekke rykter, og de stemte ganske godt.

Forbedringer eller nyskapninger?

iPad fikk et bedre kamera, noe som må kunne kalles litt etterlengtet. Skjermoppløsningen er mye større enn i iPad 2 uten at skjermen har blitt større. Det betyr at pikslene er mindre og ligger tettere, slik at skjermen oppleves skarpere enn den som er i de to eldre modellene.

"Fire kjerner" virket som noe Apple ville kommunisere ut til tilhørerne, men i A5X-brikkesettet til iPad 3 ligger det en tokjernersprosessor - 2 stk. Cortex A9. Kanskje er de klokket høyere enn i iPad 2? I tillegg er det en firekjerners grafikkbrikke, trolig en oppgradert versjon av den som finnes i iPad 2. Hvor rask A5X-maskinvaren er, gjenstår å se.

Nei, slik ble den ikke seende ut.

At nettbrettet får LTE er en interessant nyhet. Telenor slår jo snart på sitt 4G-nett i Norge, og NetComs 4G-nett har lenge vært operativt. Asus planlegger også en LTE-versjon av Transformer Prime 700, og LG har lansert sin Optimus Pad LTE. Apple er altså tidlig ute med 4G-nettbrett, men mange andre er i fronten her.

Likevel blir nok iPad 3 det første nettbrettet med LTE på det norske markedet. Brettet er å finne i butikkene 23. mars.

iPad 3 ligner på iPad 2.

Mange konkurrenter

Samsung Galaxy Tab 10.1 er lettere enn iPad 3, har en større skjerm og har samme prosessor. Her er det imidlertid ikke 4G, og skjermoppløsningen er "bare" 1280 x 800 piksler fordelt på en større skjermoverflate. Oppløsningen er ikke alt, men trolig oppleves skjermen i iPad 3 skarpere. Galaxy Tab 10.1 har heller ikke støtte for LTE (4G).

LG Optimus Pad LTE (ekstern lenke) støtter derimot, som navnet tilsier, LTE. Prosessoren er en kraftig Qualcomm Snapdragon APQ8060 (1500 MHz). Vekten er på under 500 gram, mot iPad 3s 680 gram. Skjermen er ikke like stor og høyoppløst.

Asus har kommet med en egen LTE-versjon av Transformer Pad Infinity, og den er helt rå spesifikasjonsmessig. Her sammenligner vi den mot iPad 3:

Spesifikasjoner --
Asus Transformer Pad Infinity LTE Apple iPad 3
Dimensjoner 263 x 180 x 8,5 millimeter 241,2 x 185,7 x 9,4 millimeter
Vekt 586 gram 680 gram
Skjerm 10,1 tommer, 1920 x 1200 piksler 9,7 tommer, 2048 x 1536 piksler
Prosessor 1,5 GHz Snapdragon S4 MSM8960 (2x Krait), Tegra 3 T33 (4 x Cortex A9) Apple A5X (2 x Cortex A9, muligens PowerVR SGX 543MP4)
LTE? Ja Ja
Lagring 16-64 GB 16-64 GB

Veldig moro - men ikke revolusjonerende

Først og fremst er dette oppgraderinger som holder Apple i teknologifronten sammen med de argeste nettbrettkonkurrentene, og det er moro at det plutselig dukker opp 4G-støtte i et nettbrett om kun kort tid. Men Apples velkjente "changes everything"-utsagn er ikke gjeldende. Konkurrentene ble ikke parkert.

Men for all del, vi gleder oss veldig til å se den nye skjermen og prøve ut nettbrettsurfing i 4G, og har full forståelse for at du vil bytte ut første- eller andregenerasjons iPad for å oppleve det samme.

Les også
– Det bør ikke lønne seg å snylte
Les også
– Hvor enkel er egentlig telefonen din?
Les også
– Media bør passe seg for Apple
Les også
Windows Phone 7: Lek eller alvor?
Les også
Tidenes møljeslagsmål
annonse