Nyhet

Apple lanserer ny musikktjeneste

Ser mot skyene med nye iTunes Match.

Digital musikk i løsvekt – altså i form av filer som ikke er bundet til et bestemt medium – blir stadig mer populært. Nedlasting av filer fra musikktjenester som iTunes og bruk av streamingtjenester som Spotify eller WiMP er nå så utbredt at CD-platen nå er spådd en snarlig død.

Og for de som synes plater er stress og mas blir tilbudene stadig flere og bedre. I morgen forventes det at Google lanserer sin Google Music. Og i går kom iTunes Match ut i betaversjon. Med Match forsøker Apple å få ett nytt solid grep på musikkmarkedet.

Alle dine sanger i skyen

Tanken bak iTunes Match er at du enklere skal kunne få tilgang på all din musikk uansett hvilken avspiller du bruker – iPhone, iPad, Mac, PC eller iPod. Dette gjøres ved at iTunes går gjennom ditt musikkbibliotek, og alle låter den kjenner igjen vil du straks få tilgang til gjennom Apples nettsky iCloud.

I teorien skal det ikke spille noen rolle hvor du har fått tak i musikken. Så lenge iTunes kan gjøre en match skal du kunne ha lastet låtene ned fra iTunes, rippet dine egne CD-er eller fått tak i filene et annet sted.

Når en musikkfil er identifisert kan låten lastes ned og spilles av på en av dine musikkavspillere. Merk at det ikke er en ekte streamingtjeneste – innholdet må først lagres lokalt. Når det er sagt skal musikkfilene kunne spilles av mens de lastes ned, så forskjellen er kanskje ikke så veldig stor. Kvaliteten på matchede filer skal også være god, du kan laste de ned som 256 Kbit/s AAC-filer uten digital kopibeskyttelse (DRM). Det betyr at deler av musikksamlingen din faktisk kan få et kvalitetsmessig løft.

Til slutt er det verd å nevne at dersom ikke musikken finnes i iTunes fra før, kan du laste opp de gjeldende filene manuelt – så lenge det ikke er mer enn 25 000 av dem.

Prisen for 12 måneder med Match er 25 amerikanske dollar, eller knappe 150 kroner.

Skulle du nå ha lyst på den nye tjenesten skulle vi gjerne kunnet sagt til deg at du bare kan laste ned siste versjon av iTunes. Men dessverre er det også et krav om at du bor i USA – i det minste enn så lenge.

Kilder:
Cult of Mac
Ars Technica

Les også
Apple hever lydkvaliteten i iTunes
Les også
Nå skal CD-plata dø for godt
Les også
Stor oppdatering av iTunes
annonse