NyhetDenne brukte iPodens far 275 millioner på

iPodens far fant opp intelligent termostat

Tony Fadell forandret musikkindustrien. Nå har han utviklet en intelligent termostat.

Tony Fadell blir av mange kalt «iPodens far». Han utviklet maskinvaren for mp3-spilleren og ledet Apples iPod- og iPhone-avdeling, før han forlot stillingen i 2008 for å tilbringe mer tid med familien.

Selv om iPoden ble møtt med skepsis av kritikerne, ble den en enorm suksess. Den har solgt mer enn 300 millioner eksemplarer og revolusjonerte musikkindustrien underveis.

De siste årene har Tony Fadell jobbet hardt, men stille, med en ny dings, som skal forandre markedet. Tony Fadell, og hans selskap Nest, lanserte tirsdag en termostat.

Det høres kanskje kjedelig ut, men Fadell har igjen skumle planer.

Smarttermostater
Akkurat som Apple gjorde telefoner smarte, med god hjelp fra Tony Fadell, har Nest gjort termostater smarte.

Den første uken, må man justere temperaturen selv, som med vanlige termostater. Men etter det, lærer maskinen seg når du bruker hvilken temperatur.

I likhet med Apple sine enheter, er termostaten utviklet med et enkelt og elegant design.

Hvis man for eksempel setter termostaten til 22 grader i stua om vinteren. Når du da legger deg om kvelden, skrur termostaten seg ned 10 grader, slik at du sparer strøm. Når du går inn i stua på morgenen vil temperaturen ha steget igjen.

Maskinen registrer også luftfuktighet, lysaktivitet og om det er aktivitet i nærheten av termostaten eller lenger unna i huset.

- Vi kan se om det noen hjemme. Vi lærer oss rutinene dine og de foretrukne temperaturene i løpet av en uke, og vi justerer fortløpende over tid, sier Tony Fadell om termostaten.

Tjent inn på et år
I likhet med Apple sine enheter, er termostaten utviklet med et enkelt og elegant design.

Enheten er også installert med programvare og Wi-Fi, som gjør at du kan justere temperaturen fra en smarttelefon eller et nettbrett.

Les også: - Onsdag slår Nokia knockout på iPhone

Applikasjoner for PC og mobiltelefoner gjør at man enkelt kan følge med på forbruket.

Nest-termostaten kommer i salg i USA i november og vil koste 249 dollar, nærmere 1.400 kroner, noe som er fem ganger mer enn en vanlig termostat. Ifølge utvikler Tony Fadell, vil forbrukeren ha tjent inn kjøpesummen på et år, i form av lavere strømregninger.

Kostet 250 millioner
Ideen til termostaten, kom da Tony Fadell skulle bygge et energieffektivt hus i USA. Da han ble presentert hvilke termostater han kunne velge mellom, skjønte han ikke at det ikke fantes noe bedre.

- Skal du spare strøm med disse, går du å justerer på dem hele tiden, sier Fadell.

Han begynte dermed å utvikle en bedre termostat, sammen med flere samarbeidspartnere. Til sammen skal Fadell ha brukt over 50 millioner dollar, eller omtrent 275 millioner kroner, på nyvinningen.

Den nye dingsen til Tony Fadell vil nok bli møtt med skepsis, det er tross alt en termostat, men utvikleren tror det er et marked for det.

- Det blir solgt omtrent ti millioner termostater i USA i året, like mye som sykler, sier Fadell.

Så gjenstår det å se om mannen bak iPoden klarer å gjenskape suksessen.

(Se reklame for termosteten i videoen under)

Kilder: Wired, CNNMoney, Business Insider.

Les også
Kampfisk i torturkammer
Les også
Dette frokostbordet er et nettbrett
Les også
MP3-spiller for barskinger
Les også
Denne iPod-dokken får deg i stemning
Les også
Tilbyr trådløs streaming for iPod
annonse