Nyhet

– Android-grensesnittet må skrives om

Eneste måten å bli kvitt hakkingen på, hevder kilde med bakgrunn fra Google.

En tidligere Google-ansatt skal ifølge nettstedet Apple Insider ha kommet opp med en forklaring på hvorfor grensesnittet på mobiltelefoner med Android ikke glir like jevnt som tilsvarende touch-grensesnitt på mobiltelefoner med iOS (iPhone) og Windows Phone 7.5.

Det er programvarestudenten Andrew Munn som har publisert sine observasjoner på Google +.

Ikke prioritert

Ifølge Munn er svaret så enkelt som at Android behandler grafikkopptegning (rendering) som en normal prosess med vanlig prioritet. Apple har skrevet iOS annerledes, der brukergrensesnittet har fått sanntidsprioritet.

For å kompensere har Google satt skjermoppfriskingen til 30 ganger per sekund, i stedet for 60. Det hindrer at systemet henger, men fører samtidig til at bevegelsene i menyene ikke glir like godt som på konkurrentenes systemer.

Mens iOS lagrer bilder av grensesnittet og ved behov kan vise dem på nytt, har Android en annen minnehåndtering som gjør at et hvert skjermbilde må tegnes på nytt.

– Selv med en Galaxy Nexus, eller en firekjerners Eeepad Transformer Prime, er det ingen måte å garantere smidige bevegelser. Det er ganske avslørende at det krever kraften til en Galaxy Nexus for å komme i nærheten av den glatte responsen til en tre år gammel iPhone, skriver Munn.

Tegra 2 ikke godt nok

Munn har også innvendinger mot maskinvaren som brukes på Android-mobiler. Han mener Tegra 2-brikken setter begrensninger for hva det er mulig å få til med Android.

Den viktigste grunnen til problemene er ifølge Munn at Android i utgangspunktet ikke var ment for berøringsskjermer. OS-et skulle være en konkurrent til BlackBerry, der man brukte fysiske taster for å skrive og navigere rundt i menyene.

Programingeniør i Google, Romain Guy, skal ifølge Apple Insider være enig i Munns konklusjoner. Han sier også at det ikke er mulig å løse alle disse problemene uten å måtte skrive om rammeverket for Android.

En slik omskriving vil føre til en del ulemper, ikke minst fordi alle eksisterende apper for Android da må tilpasses den nye arkitekturen. Det vil trolig også kreve dyrebar tid og krefter å gjøre en slik omskriving og samtidig opprettholde støtte for gamle apper.

– Jeg tror ikke det er mulig å komme utenom en omskriving av brukergrensesnittet, sier Munn.

Les også
Android Market når ny milepæl
Les også
HTC Sensation XL: Diger, deilig og underholdende
Les også
Vi prøvekjører Motorolas stolthet
Les også
Slik er Ice Cream Sandwich
Les også
Sony Ericsson Xperia pro: Her er proffmobilen med HD-kamera
Les også
Sony Ericsson Xperia Ray: Slank mobil med skjulte krefter
Les også
Xperia Active eller Motorola Defy?
Les også
HTC Sensation: Slik er HTCs "sensasjon"
Les også
100 millioner Android-enheter aktivert
annonse