Til hovedinnhold

360-graders flysimulator blåser deg av banen

Gjenskaper virkeligheten slik piloter ser det.

Kan dette være fremtidens spillmaskin? Det belgiske selskapet Barco har nemlig skapt en 360-graders oppslukende flysimulator ment for trening av kampflypiloter.

Simulatoren er en kuppel bestående av 13 eller 14 laserkalibrerte projektorer som viser himmel, landskap og fiendefly i høy oppløsning.

Fullstendig sømløst

Hver projektor har en oppløsning på 10 megapiksler – og sammen skaper de 13 til 14 projektorene et 360-graders videopanorama på 3,7 meter.

Et komplekst system med lasere har blitt brukt til å kalibrere hver projektor slik at den går sammen med bildene fra de andre uten synlige sømmer og endringer i lysstyrke eller kontrast.

Infrarødt syn

På innsiden av den 3,4 meter brede kuppelen kan piloter se i alle retninger, og se virtuelle fiendefly fra mange kilometers avstand takket være den høye oppløsningen på bildet.

Projektorene har i tillegg blitt spesielt justert for å kunne vise infrarøde bilder, slik at det skal være mulig for pilotene å øve i kuppelen med nattsynsbriller – og dermed få en mer realistisk opplevelse.

Flysimulatoren har allerede fått oppmerksomhet fra diverse aktører, og det israelske flyvåpenet har for eksempel bestilt åtte eksemplarer av flysimulatoren, og skal sette dem opp sammen for å trene skvadroner i luftkamp.

Les mer på den offisielle nettsiden til Barco.

(Kilde: Reuters)

annonse