Gled deg til disse kameraene i oktober

Det er ikke lite fotogodsaker som kommer i butikken i løpet av den neste måneden.

Systemkameraer

Det er mange godsaker som finner veien til butikkene her til lands i måneden som kommer, så vi begynner like greit med en eneste gang. Først, systemkameraene:

Sony Alpha SLT-A77

Sony-fansen fikk endelig det de har ventet på, en etterfølger til salige A700, og A77 ser ikke ut til å skuffe. De første testene tyder på at ytelsen er meget bra, og alt ligger dermed til rette for at Sonys nye flaggskip vil bli en suksess. Du finner det i norske butikker i oktober, og skal du ha det nye 16-50 mm-objektivet som ble lansert samtidig, fås det i første omgang kun sammen med A77, så har du det travelt må du kjøpe dem begge denne måneden.

Sony Alpha SLT-A65

Sony slapp også dette tidligere denne måneden, som en modell som ikke skal erstatte A55 men gå inn i rekken som en litt høyere modell. Spesifikasjonene blir ganske like A77, men ikke fullt like rå.

Samsung NX200

Samsungs nyeste systemkamera kommer også i butikkene i oktober, sammen med en hel røys av deres objektiver til NX-systemet. NX200 skal erstatte NX100, og får en betydelig stiligere design enn sin småfeite forgjenger. Her er det metall og 90-graders kanter, mens NX100 var plast og runde former. NX200 ser absolutt lovende ut, selv om det i motsetning til NX100 ikke vil kunne benytte en elektronisk søker.

Nikon 1 V1

Nikon valgte også å henge seg på den speilløse trenden, og introduserte nylig et helt nytt system. To kameraer ble sluppet til systemet, og begge to forventes i norske butikker i slutten av måneden, i alle sine ulike pakkesammensetninger. V1 er toppmodellen som har både elektronisk søker og mulighet for ekstern blits, og blitsen SB-N5 vil også dukke opp i butikkene i oktober. det samme gjelder GPS-enheten GP-N100 som kan festes på V1 i stedet for blitsen.

Nikon 1 J1

Nikon 1 J1 er en litt enklere modell enn V1, men har samme bildekvalitet og oppløsning. J1 kan ikke bruke blits eller GPS-enhet og har heller ikke elektronisk søker, men er til gjengjeld billigere i innkjøp.

Til alle disse systemkameraene er det også optikk som kommer i butikkene i oktober, og disse titter vi på på neste side.

Objektiver

I oktober må forhandlerne også rydde hylleplass til en rekke nye objektiver:

Samsung NX 16mm f/2.4

Dette er Samsungs nye pannekakeobjektiv, og noe mange har ventet på. Samsung var imidlertid nylig på besøk her i Akam-redaksjonen og kunne da bekrefte at dette objektivet snart ville ankomme norske butikker.

Samsung NX 18-200mm f/3.5-6.3 ED OIS

Har du Samsung NX-kamera og trenger et all-round-objektiv, er nok dette tingen. Det ble lansert samtidig som 16 mm-eren ovenfor, og forventes i butikkene noenlunde samtidig også.

Samsung NX 60mm f/2.8 Macro ED OIS SSA

Enda et Samsung-objektiv, denne gangen et makroobjektiv. Samsung slipper fem nye objektiver i året, sånn generelt sett, og med siste gruppe objektiver som ble annonsert begynner de å få en pen familie på plass. Makroobjektiver er laget for å ta nærbilder, og i motsetning til de fleste andre objektiver er de konstruert for å være på sitt optisk beste nært motivet, i stedet for langt unna. Derfor er makroobjektiver også ofte brukt som portrettobjektiver.

Samsung NX 85mm f/1.4 ED SSA

Samsung slapp likevel også et eget objektiv tiltenkt nettopp portretter, og med en største blender på f/1.4 er dette hele fire ganger så lyssterkt som makroobjektivet ovenfor. Prisen er selvsagt deretter, men også dette kommer uansett i butikkene i oktober.

Sony DT 16-50 mm F2.8 SSM

Dette er objektivet som forårsaket at mange gamle sikleskader ble slått opp da det ble lansert, men med mindre du vil ha A77 i samme slengen må noen smøre deg med tålmodighet. Det er nemlig enn så lenge kun tilgjengelig i pakke med Sonys nye flaggskip, og blir ikke tilgjengelig separat før en gang på nyåret.

Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake

Panasnonic annonserte dette objektivet for ikke lenge siden, og det virker som et svært lovende og interessant objektiv. Det skal være sammenleggbart og dermed svært kompakt når det ikke er i bruk, og i tillegg er det utstyrt med motorisert zoom som betjenes ved hjelp av brytere på objektivet.

Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175mm F4.0-5.6 ASPH OIS

Akkurat som objektivet ovenfor er også dette hjemmehørende i Panasonics X-serie av objektiver som skal ha ekstra god optisk ytelse. Også dette har motorisert zoom, og i tillegg får det bildestabilisator.

Nikon 1 Nikkor VR 10-30 mm

Dette er kitobjektivet fremfor noen for Nikons nye kamerasystem, og blir tilgjengelig både separat og sammen med kameraene i slutten av oktober. Det finnes blant annet i rosa, men da kun sammen med kamera i samme farge.

Nikon 1 Nikkor 10 mm f/2.8

Dette er pannekakeobjektivet for Nikons nye kamerasystem, og tingen for deg som vil ha ditt Nikon 1-baserte kamera så lite og lommevennlig som mulig. Også dette fås både separat og i pakke med kameraene, og i likhet med det ovenfor selges den rosa varianten av dette kun i slike pakker, ikke separat.

Nikon 1 Nikkor VR 10-100 mm PD-ZOOM

Dette er Nikon 1s allround-objektiv, og det er i tillegg spesiallaget for videobruk. I likhet med Panasonic-objektivene nevnt ovenfor har også dette en motorisert zoom som betjenes med brytere på objektivet.

Nikon 1 Nikkor VR 30-110 mm

Skal du ha en noenlunde fornuftig priset telezoom til ditt Nikon 1-kamera er dette det du må satse på. Brennvidden tilsvarer 81-297 mm, og gir deg dermed godt med tele å leke med.

Det kommer også noen spennende kompaktkameraer i butikkene i oktober, og disse finner du mer om på neste side

Kompaktkameraer

Er det mer kompakte godsaker du er på jakt etter, er det også mye av det som dukker opp i norske butikker i måneden som kommer. Vi begynner med det kanskje mest interessante:

Fujifilm FinePix X10

X10 er lillebroren til X100, som har høstet både skryt og kritikk,l begge deler for det meste velfortjent. Om X10 blir like kontroversiell er ennå uvisst, men det som er helt sikkert er at det ser lovende ut på papiret: Optisk søker og manuell zoom er ikke hverdagskost på et kompaktkamera. I slutten av oktober skal dette kameraet innfinne seg i norske butikker.

Fujifilm FinePix F600 EXR

X10 er ikke det eneste Fujifilm-kameraet du vil finne i butikken i måneden som kommer, og F600 EXR er en annen toppmodell fra den kanten. Det har mye til felles med F550 EXR, men har noe mer avansert GPS, blant annet.

Fujifilm FinePix JX370

Vil du ha billigere saker er Fujifilm JX370 kanskje tingen? her får du 14 megapiksler og 5x zoom for en veiledende pris på kr 795,-.

Fujifilm FinePix JX420

JX420 koster hundrelappen mer enn JX370 og gir deg to megapiksler ekstra, men med unntak av det er de to kameraene identiske.

Panasonic Lumix DMC-FX90

Panasonic FX90 har vi ennå ikke fått fullstendig informasjon om, men det skal visstnok komme i oktober, som alt annet i denne artikkelen, og sies å skulle være en etterfølger til FX77. De vitale mål er 12 megapiksler, 24mm vidvinkel, 5x zoom og største blenderåpning f/2.5, som vi anser som meget bra på et lommekamera.

Panasonic Lumix DMC-FZ150

FZ150 er et ultrazoomkamera med 24x zoom, fra tilsvarende 25 mm og helt til 600 mm. Blenderverdiene er f/2.8-5.2, noe som absolutt ikke er ille. RAW-støtte har det også, så er er det muligheter for bra saker, men om det faktisk ER bra finner vi først ut når vi har testet det ferdig.

Canon PowerShot SX150 IS

Er det noe enklere og billigere du er ute etter, men fremdeles med relativ lang zoom, er kanskje Canon PowerShot SX150 IS tingen for deg. Her får du 14 megapiksler, 12x zoom, bildestabilisator og videoopptak i 720p for en veiledende pris på kr 1999,-. Enkelte butikker har imidlertid langt lavere pris på dette kameraet, og laveste er i skrivende stund kr 1500,-.

Canon Ixus 230HS

Vil du ha et litt mer sexy kamera, er du nok mer interessert i en Ixus enn kameraet ovenfor, og med Ixus 230 HS får du Canons HS-system, 8x optisk zoom, og 12 megapiksler. Veiledende pris er kr 2299,- men butikkprisene har allerede falt godt under totusenlappen.

Canon Ixus 1100HS

I oktober kommer også Ixus-seriens nye toppmodell, Ixus 1100HS. Foruten en helt ny optisk konstruksjon som blant annet består av Canons første foldeobjektiv, finner vi også en forbedret bildestabilisator og forbedret eksponerinsgautomatikk og motivprogram. Veiledende pris er kr 3499,- men du får det for en femrundring mindre når det kommer i butikkene.

Samsung WB750

WB750 er en oppgradert versjon av deres populære kompakte ultrazoom-kamera WB700, som i likhet med WB750 kan tilby 18x zoom og RAW-støtte. Heldigvis har Samsung redusert oppløsningen fra 16 til 12 megapiksler, akkurat som vi foreslo dengang WB700 kom ut.

Samsung MV800

Samsung MV800 er et kamera for mannen i gata, og det mest spesielle ved det er den vippbare skjermen.

Her er fotosakene som kom i september

Les også
Dette kommer i september
Les også
Endelig en etterfølger til Sony A700
Les også
Dette kommer i august
annonse