Tek.no

Nyhet

Slik skal de renske verdenshavene for søppel

To kilometer lang søppeloppsamler står ferdig neste år.

The Ocean Cleanup
Joachim Froholt
4 Juni 2015 09:00

En nederlandsk gruppe ved navn The Ocean Cleanup har kommet opp med en ny måte å rense verdenshavene for søppel på, som de planlegger å sette ut i live allerede neste år.

Ifølge en ny studie havner omtrent 8 millioner tonn med plast i sjøen hvert år. Mye av dette ender opp med å sirkulere i fem store havstrømsvirvel-områder, og dette vil nederlenderne utnytte når de starter prosjektet sitt.

Den unge gründeren bak prosjektet presenterte ideene sine i fjor.

Gigantiske oppsamlere

De vil nemlig bygge gigantiske søppeloppsamlere med V-form, som skal ligge flytende i havoverflaten. Tanken er at plasten, som følger havstrømmene, så vil samles opp her slik at den enkelt kan renses ut.

Et pilotprosjekt langs kysten. Foto: The Ocean Cleanup

Konstruksjonene vil ikke bruke nett, ettersom det er noe havdyr lett kan sette seg fast i. De skal også tåle å utsettes for stormer.

Verdens første rensesystem av denne typen skal settes ut nær den japanske øya Tsushima neste år. Denne øya ligger mellom Japan og Sør-Korea.

Søppeloppsamleren vil være nesten to kilometer lang, og man mener det er den lengste flytende strukturen noensinne laget.

I løpet av de neste fem årene planlegger gruppen å legge ut totalt 100 kilometer med oppsamlere i ulike deler av Stillehavet, og målet er å halvere mengden flytende søppel der.

Et stort problem

Forsøplingen av verdenshavene er et stadig økene problem. Man regner at omtrent 70% av søpla synker ned til bunnen, blir resten drivende i overflaten eller havner i skjærgården verden rundt.

Slik tenker man seg at søppelsamleren skal se ut. Foto: The Ocean Cleanup

Mye av søpla som dumpes eller på andre måter finner veien til sjøen kan «overleve» i flere hundre år før det blir brutt ned. Ifølge Miljøstatus i Norge tar det 450 år før gjenstander som plastflasker og engangsbleier brytes ned.

Dette skaper problemer, ikke bare fordi store mengder sjøfugl og havdyr dør etter å ha spist eller satt seg fast i plast og annet, men fordi farlige stoffer etter hvert blir en del av næringskjeden.

Til syvende og sist havner gift fra avfallet vårt på middagsbordet.

Det er ikke bare havene som forsøples
Vi kaster rekordstore mengder med elektronisk avfall »

(Kilde: The Ocean Cleanup via Gizmodo)

annonse

Les også