Nyhet

– Fabrikkinnstillinger på Android sletter ikke alle data

Eksperter fikk hentet frem både bilder, videoer og kontakter selv om «alt» var slettet.

Hvis du noen gang har solgt en mobiltelefon videre, har du sikkert hatt god nytte av den hendige, lille funksjonen som kalles «fabrikkinnstillinger». Dette er en tjeneste som skal slette alle data og kryptere hele disken, slik at det blir umulig å hente dem fram igjen. Nå kan imidlertid Engadget melde om at Androids innebygde fabrikkinnstillings-funksjon ikke fungerer helt som den skal.

Android er tydeligvis ikke så sikkert som man hittil har trodd. Foto: Shutterstock

I en undersøkelse greide nemlig forskere ved University of Cambridge å hente fram store deler av de slettede dataene fra 21 Android-telefoner. Dette etter at samtlige telefoner hadde blitt tilbakestilt til fabrikkinnstillinger.

Blant dataene var kontakter, bilder, videoer, e-poster og tekstmeldinger. I en del tilfeller lå også påloggingsinformasjon til diverse tjenester også igjen på telefonene, og kunne fiskes frem. Fra 80 prosent av telefonene greide de også å hente ut en administrator-nøkkel som ga dem tilgang til alle Google-data på enheten.

En halv milliard påvirkede enheter

Telefonene som ble testet kjørte Android-versjoner mellom Android 2.3 (Gingerbread) og Android 4.3 (Jelly Bean), og kom fra fem forskjellige produsenter. Forskergruppen konkluderer med at denne feilen dermed kan ramme alt mellom 500 til 630 millioner enheter.

Om du derimot har en Android-telefon med slikt operativsystem, er det lite å bekymre seg over. Her en Sony Xperia Z2 med Android 5.0.1 Lollipop. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

De har imidlertid utelatt de nyeste Android-versjonene fra undersøkelsen. Begrunnelsen er at Android 4.4 (KitKat) og Android 5.0 (Lollipop) benytter en langt bedre krypteringsmetode, som langt på vei løser problemet.

Om det fungerer å fabrikkinnstille Android-telefonen din avhenger dessuten av hvilken produsent som har laget den. Forskerne oppdaget at problemet ofte bunnet ut i at produsentene ikke hadde installert programvaren som trengtes for å slette alle dataene. På toppen av dette er flash-lagring ofte svært vanskelig å slette uansett, så en kombinasjon sørget ikke særlig overraskende for at mye data ble værende.

Har du solgt Android-mobilen din?
Om du selger telefonen din kan eieren trolig se alle bildene du slettet »

(Kilde: PhoneArena, University of Cambridge)

annonse