Til hovedinnhold

Endelig åttekjernet ekstremprosessor fra Intel

Haswell-E endelig offisiell – som en familie på tre.

Gjennom datahistorien har det vært mange spennende og ettertraktede prosessorer, og ikke minst har det vært noen CPU-serier der bare synet av logoen har fått mang et nerdehjerte til å pumpe enda litt raskere. Vi snakker da eksempelvis om AMDs legendariske Athlon 64 FX-prosessorer, og naturligvis Intels Extreme Edition-modeller.

Intel Core i7 Extreme 5960X har ekstrem ytelse og ditto pris.Foto: Sindre Eldøy, Hardware.no

De siste årene har dessverre ikke AMD kunnet konkurrere i de aller råeste prosessorsegmentene, og det har gjort at Intel ikke akkurat har hatt det travelt med å tekkes de mest ihuga entusiastene. Men når de først kommer med en ny ekstra rå og kostbar moroprosessor, er det like fullt interessant og spennende.

Selv blaserte teknologijournalister kan kjenne at det dunker litt ekstra i brystkassa ved slike anledninger.

Og nå, ganske nøyaktig ett år siden sist, er det atter dags med litt ekstremisme fra Intel i form av Haswell-E.

Sakens kjerne

Det som slippes i dag er ikke mindre enn tre nye prosessorer, hvor selve rosinen i indrefiletpølsa i smørøyet er 999-dollarmodellen Intel Core i7 Extreme 5960X. Ved å i bunn og grunn krympe en av sine Xeon E5-serverprosessorer har Intel endelig stablet på beina en sin første prosessor for forbrukermarkedet med åtte kjerner – som med Hyper-threading kan betjene 16 prosesstråder samtidig.

Foto: Intel

Dersom den ikke overklokkes, har den nye prosessoren en baseklokkefrekvens på 3,0 gigahertz og beveger seg opp mot 3,5 GHz når den setter inn turboen. Ellers byr den på anstendige 20 MB med cache, og prosessoren har ifølge Intel førti ganger så mye rå regnekraft som deres første ekstremmodell – den enkeltkjernede Pentium 4 Extreme Edition fra 2003.

Foto: Intel

Det er også mye nytt som kommer sammen med hva som for de fleste av oss må være årets mest ekstreme prosessor. Den har fått en splitter ny sokkel i form av LGA 2011-3, og krever det nye brikkesettet X99 som har støtte for DDR4-minne – som må sies å være en nødvendighet for å utnytte alle kreftene som ligger i plattformen.

Intel Core i7 Extreme 5960X er for øvrig utviklet med tanke på spillere som liker heftige oppløsninger og høye oppdateringsrater, med støtte for opp til 40 PCIe 3.0-baner. Det vil si at du kan satse hardt på grafikkløsninger med opp til fire skjermkort, eller tre av dem i konfigurasjonen 2x16 + 1x8 – altså at to av kortene bruker 16 PCIe 3.0-baner og det siste bruker 8 baner.

To småbrødre

I dag slippes altså i tillegg to mindre ekstreme prosessorer i samme familie – begge sekskjernede modeller med en langt hyggeligere prislapp. Disse to er Intel Core i7-5830K med en grunnfrekvens på 3,5 GHz og Intel Core i7-5820K som klokker inn på 3,3 GHz. Disse gjør respektive 3,7 og 3,6 GHz i turbomodus.

Foto: Intel

Som vi ser av K-benevnelsen har disse som sin ekstreme storebror en ulåst multiplikator, noe som vil gjøre det enklere å overklokke dem. Ellers har de «kun» 15 MB cache. 5830K har like god PCIe 3.0-støtte som ekstremvarianten, mens 5820K må kjøre 1x16 + 1x8 + 1x4.

Mellom seg vil de tre familiemedlemmene kunne dekke mange behov. De med tjukk lommebok og de heftigste behovene vil selvfølgelig gå for ekstremmodellen, men med langt lavere pris er det klart at de to lillebrødrene faktisk vil være innen rekkevidde for flere.

Vi har forresten testet Haswell-E med åtte kjerner:
Så rå er Intels nye ytelsesmonster >>>

Kilde: Intel pressemateriell

Les også
Hva med et 18-kjernet prosessormonster?
Les også
Intel Core i7 5960X - Haswell-E: Så rå er Intels nye ytelsesmonster
Les også
Intels entusiastprosessor er overklokket til hele 7 GHz
Les også
AMD mot Intel på slagmarken
Les også
Prosessoren som var overklokkernes hellige gral
Les også
Intel har klart å lage Haswell vifteløs
annonse