BBC skal doble TV-hastigheten

Spesielt sportsbegivenheter blir langt bedre med 100 Hz.

De fleste familier har nå fått minst én full-HD-TV inn under taket, og med stadig fallende priser på UHD-TV-er er det nok ikke så altfor lenge til disse også blir allemannseie.

Allerede har en del TV-kringkastere startet prøvesendinger i UHD-oppløsning og mer til, men i forbindelse med begivenheten Commonwealth Games gjør den britiske rikskringkasteren BBC en vri.

Der skal de nemlig produsere og overføre verdens første sportssendinger tatt opp i UHD-4K-HFR, eller High Frame Rate, som altså leverer fire ganger så mange bildepunkter som dagens full-HD-sendinger, med en oppdateringsfrekvens på 100 bilder i sekundet.

Dobler oppdateringfrekvensen

Historisk sett har TV-bildet rullet over skjermene våre med en oppdateringshastighet på bare 50 bilder i sekundet.

Følger du med på fotball, sykling, eller en annen sport hvor det går hurtig for seg vet du at bildet ofte blir grøtete og uskarpt. 100-Hz teknologi sørger for at du får et jevnere bilde. Alle bevegelser, som utspill fra keeperen og detaljer på spillerene og ballen vil bli langt skarpere og glattere.

Å overføre sendinger i Ultra-HD med 100 bilder i sekundet krever imidlertid masse datakraft og enorm båndbredde. BBC skal derfor bruke fibernettet for å få de gigantiske bildestrømmene ut til publikum, som kringkasteren mener er fremtidens overføringsmedie.

Sammen med fiberlinjen er det den nye videokodeken h.265 (Ekstra), som skal i sving for å få det hele på fote. Denne kodeken komprimerer videosignalet for UHD-sendinger og kan i fremtiden bli helt essensiell når TV-sendinger med kanskje enda høyere bildefrekvenser og større fargedypde enn hva BBC nå tester ut, skal standardiseres.

I første rekke skal de britiske prøvesendingene vises på storskjermer under arrangementet og det er uklart når britene kan nyte høyoppløste og jevne bilder fra TV-stua.

At mye spennende er i gjærde for TV-bransjen er imidlertid sikkert:
Kvalitetsjunkiene i Dolby vil 5-doble lysstyrken i TV-en din » (Ekstra)

(Kilder: BBC via Flatpanels)

Les også
Har du ingen anelse om hvilken TV du skal kjøpe?
Les også
Til venstre: TV-en din i dag. Til høyre: TV-en din i morgen.
Les også
Helt nye Oculus Rift er fantastisk
Les også
G-Sync er faktisk så bra som Nvidia påstår
Les også
Denne skal sikre deg skarp og lynrask video
annonse