Til hovedinnhold

Derfor er det hull i flyvinduene

De har én viktig funksjon.

Du har kanskje lagt merke til det, men har du virkelig tenkt over hvorfor mange fly har et lite hull i passasjervinduet?

Til nettsiden Slate forklarer piloten Mark Vanhoenacker nettopp dette fenomenet. Ifølge piloten har hullene en viktig sikkerhetsfunksjon.

- Om du ser etter det, vil du legge merke til at det typiske vinduet på et passasjererfly har tre «glass». Målet med det innerste glasset er å beskytte de to andre. Det i midten og ytterste har en viktigere funksjon. Det er det midterste glasset som vanligvis har «luftehullet» i seg, skriver Vanhoenacker.

Les også: Derfor slukker de lyset i flykabinen

Regulerer lufttrykket

Ifølge piloten er hullet der for å hjelpe til å kontrollere og regulere forskjellen mellom lufttrykket utenfor flyet og i kabinen. I det et fly tar av, faller nemlig trykket i kabinen og utenfor flyet, men lufttrykket faller betraktelig mer utenfor. Flyets instrumenter regulerer lufttrykket i kabinen, og holder det stabilt og på et trygt nivå.

Les også: Nå slipper du flymodus

De to ytterste vinduene er designet for å opprettholde trykkforskjellen mellom kabinen og utsiden av flyet. Begge vinduene er sterke nok til å kunne takle trykkforskjellen hver for seg, men det er det ytterste vinduet som utsettes for det meste av trykket - noe det takler takket være hullet i vinduet.

- Formålet med de små luftehullene i glasset er å tillate trykket å stabilisere seg i kabinen og glippen mellom glassene, slik at det kun er det ytterste glasset som blir utsatt for lufttrykket i kabinen, sier Marlowe Moncur, sjef for tekniskavdeling hos GKN Aerospace, en fabrikant av flyvinduer til Vanhoenacker.

Les også: Hacker hevder å ha hacket fly på vei til Norge

Sikkerhet

Skulle det mot formodning skje noe med det ytterste glasset, vil det midterste glasset ta over jobben med å kontrollere og beskytte for lufttrykket.

Men «pustehullet» har også en annen funksjon: Å slippe ut fukt fra rommet i mellom glassene, og hindre tåke og frost å feste seg på vinduet. Med temperaturer ned mot minus 70 grader utenfor flyet, kan frost raskt oppstå.

Les også: Her taper han EasyJet-flyet

annonse