Tek.no

Nyhet

Etter 10 år er vi snart fremme ved Pluto

Se teaser-filmen som gir oss gåsehud.

Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
19 Juni 2015 11:41
annonse

NASAs romsonde New Horizons reiste fra jorden i januar 2006, da Pluto enda var solsystemets niende planet. Det at kloden nå regnes som en dvergplanet gjør imidlertid ikke at NASA gleder seg mindre til hva de oppdager når New Horizons kommer frem til Pluto.

The National Space Society har nå fått laget denne kule videoen for å tease litt om ekspedisjonen til Pluto:

Snart bare 20 dager igjen

New Horizons kommer til å nå målet sitt den 14. juli i år, etter å ha tilbakelagt over 5,6 milliarder kilometer. Da vil sonden være så nær dvergplaneten som den noensinne vil komme – etterpå vil den fortsette sin ferd ut av solsystemet.

annonse

Det betyr ikke at den skal slutte å arbeide, og NASA håper den vil gi oss verdifull data om heliosfæren om den fortsatt er i drift i 2038.

Romsonden tok allerede i april sine første fargebilder av Pluto og månen Charon. Senere har vi fått mer detaljerte bilder, som du kan se til høyre.

Oppdaget i 1930

Pluto ble oppdaget i 1930, av astronomen Clyde Tombaugh. I denne perioden var det mye snakk om en stor og hittil uoppdaget planet i det ytterste solsystemet, og Tombaugh fikk i oppgave å finne denne.

Kanskje Plutos overflate ser slik ut. Foto: ESO/L. Calçada

Det han fant matchet ikke teoriene om «Planet X», men det var likevel et viktig funn. Tombaugh døde i 1997, og litt av asken hans er ombord på New Horizons.

Da Pluto først ble oppdaget trodde man den var omtrent like stor som jorden. Senere har man funnet ut at den er betydelig mindre, med en masse som tilsvarer 1/459 av jordens masse.

I ettertid har man også funnet en rekke andre små kloder i solsystemet, inkludert Eris, som er større enn Pluto. Dermed ble Pluto i 2008 klassifisert som en dvergplanet.

NASA utforsker i disse dager også en annen dvergplanet, nemlig Ceres
Hva kan disse lyse flekkene være, mon tro? »

(Kilde: Youtube via i09)

annonse

Les også